Protecció Civil de la Generalitat: actualització de dades de l'ALERTA del Pla INUNCAT per la situació a la Val d'Aran

query_builder   19 juny 2013 19:24

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat: actualització de dades de l'ALERTA del Pla INUNCAT per la situació a la Val d'Aran

 • Protecció Civil recorda que cal mantenir les precaucions en les activitats a l’entorn de rius i rieres de la Val d’Aran i la resta de comarques del Pirineu Occidental
 • El Departament d’Agricultura informa que els accessos principals al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici estan oberts en parts baixes però demana  informar-se abans d'accedir-hi

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’ALERTA del Pla INUNCAT per les inundacions a causa de la crescuda dels rius dels darrers dos dies a la Val d'Aran.

 
Protecció Civil de la Generalitat manté la recomanació d’evitar acostar-se a les lleres dels rius fins que finalitzi l’episodi d’alerta i que els diversos cossos operatius hagin fet la valoració de l’afectació.
  
Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit demanen reduir els desplaçaments a aquells estrictament necessaris en les properes hores fins que es tanqui l’episodi d’alerta, perquè el cabal d’aigua dels rius continua sent elevat. Es demana molta prudència als habitants de la zona en els desplaçaments interurbans fins que s’acabin de fer les inspeccions de les vies durant el dia d’avui per part dels gestors.
 
Es manté vigent la petició als veïns de segones residències i visitants que no es desplacin avui a la zona per comprovar l’estat de les seves vivendes, fins que s’hagi inspeccionat l’estat de les carreteres. Les activitats i desplaçaments programats també queden condicionats a la seguretat de les vies i de la zona.
 

La situació actual és la següent (19.00 h):

Pompièrs d’Aran i els Bombers de la Generalitat treballen amb 47 vehicles i 3 helicòpters, amb 106 bombers. Respecte els efectius de la zona, s’ha activat quatre combois per reforçar les tasques de supervisió i neteja de les zones afectades per les inundacions. Al migdia s’han mobilitzat quatre grups (cadascun format per tres vehicles pesants i un vehicle lleuger amb comandament) provinents de les Regions d’Emergència de Tarragona i Terres de l’Ebre, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Centre.
 
Els Mossos d’Esquadra treballen a la zona amb 54 efectius. 20 dotacions a la Vall d’Aran i 7 al Pallars. Són efectius de seguretat ciutadana, trànsit, Àrea Regional de Recursos Operatius i Unitat de Muntanya.
 
Els Agents Rurals treballen amb 29 agents en 13 patrulles a les zones afectades, controlant les lleres dels rius i els nivells de les crescudes i controlant els accessos al Parc Natural d’Alt Àneu i al Parc Nacional d’Aigües Tortes i Sant Maurici, que es troben preventivament tancats.
 
El Sistema d’Emergències Mèdiques manté activats 30 efectius amb 11 ambulàncies i 1 helicòpter medicalitzat.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat tècnics d’Operacions Territorials des de Lleida i Barcelona i Creu Roja manté efectius per si cal assistir persones evacuades.
 

Desallotjaments/Evacuacions: (Dades de les 19.00 h) Número de persones desallotjades o confinades: 

 
305 persones:
 
283 a Vall d’Aran i 22 al Pallars
 
Vall d’Aran:
 • Vielha: 15 persones (allotjades a l’Hotel Urogallo)
 • Les: 55
 • Bossòst: 27 reallotjades en zones segures de la mateixa població
 • Arties: 179 ubicades a la mateixa població a l’església i a l’hotel Edelweiss.
 • Aubèrt: 7 persones reallotjades en domicilis particulars
 
Pallars Sobirà:
 • Llavorsí: 10
 • Espot: 9 persones desallotjades
 • Mola de Tírvia: 3 persones 

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que no hi ha hagut cap afectació personal i que avui s’ha traslladat una persona gran per a una prova programada a l’Hospital de Viella i que a altres dues persones se’ls han reprogramat les visites mèdiques.

SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC: 

Segons informa Endesa, el número d’afectats s’ha reduït a 64 abonats, 4 a Naut Aran, 37 a Vielha, 16 a Arres, 4 a Vilamòs i 3 a Bossòst.   

 
SERVEI DE GAS:  
Repsol Gas informa que el serveis s’ha recuperat en general, excepte algun cas puntual
 
 

SERVEI D’AIGUA:

El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT ha gestionat 1 cisterna d’aigua potable per Arties (Naut Aran) i ha fet coordinació de 5 cisternes d’aigua sanitària per l’hospital de Vielha. Vielha no té aigua corrent però esperen que per demà ja ho tinguin solucionat.

 

Estat Xarxa Viària (Servei Català de Trànsit):

 • N-230 tallada entre Vielha i la frontera francesa (N-125)
 • N-141 tallada a Bossòst
 • C-28 tallada a Naut Aran, entre Garòs i Gessa (per esfondrament derivat de les inundacions)
Transport escolar i obertura de les escoles
El Conselh Generau d’Aran informa que demà no hi haurà ni transport públic ordinari ni transport escolar a la Val d’Aran. Les escoles romandran obertes per atendre els nens que hi vagin. Els consells comarcals afectats i el Conselh Generau d’Aran restabliran el transport escolar tan bon punt s’assegurin que l’estat de les carreteres és segur.
 
TRUCADES 112 i 012:
 
S’han rebut fins al moment un total de 78 trucades al telèfon d’emergències 112 que han generat 68 expedients. Així mateix, el 012 ha atès 78 trucades més de tipus informatiu per facilitar dades de l’emergència.
 
 
Altres incidències:
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que els accessos principals al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici estan oberts en parts baixes però demana extremar la precaució i informar-se abans d'accedir-hi. A Espot es pot accedir fins a l’aparcament a través de la Central hidroelèctrica d’ENDESA que ha permès el pas alternatiu per la seva finca, tot i que el pas és estret i necessitarà personal de reforç per donar pas alternatiu.
 
Al sector d’Aigüestortes, el servei de transport públic accedirà fins al barranc de Sant Nicolau i es pot accedir amb vehicle fins la palanca de Molina. Actualment es impossible arribar fins el Planell d’Aigüestortes ja que l’aiguat s’ha emportat la palanca de Pey i el Pont de Serradé. Si el nivell de els aigües baixa l’accés a Aigüestortes serà exclusivament a peu.
 
La zona de Cavallers, capçalera de la Noguera de Tor, està oberta.
 
Pompièrs d'Aran, Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil de la Generalitat i dels municipis, Creu Roja i d'altres tècnics i professionals d'altres organismes públics i de companyies de serveis segueixen treballant a la zona.
 
16 municipis de la zona afectada mantenen els seus plans municipals de Protecció Civil activats, alguns d'ells de forma preventiva, no perquè estiguin en la zona de màxima afectació.
 
D’altra banda, la pista forestal d’Àreu a Boet, la qual permet donar accés als excursionistes a la Pica d’Estats, ha quedat tallada per la riuada i no s’hi pot accedir fins que no es puguin reparar els danys causats. A més, la riuada ha destruït 3 petits ponts que travessaven la Noguera de Vall Ferrera, un dels quals donava accés al Museu Serradora d’Àreu, radial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya,  el qual ha quedat sense accés, i el museu no es podrà obrir al públic fins que no es reconstrueixi el pont.
 
Previsió meteorològica i estat dels embasaments
Les previsions indiquen que no s’esperen pluges intenses a curt termini i els cabals estan estabilitzats al vessant nord, i en general estabilitzats o amb tendència a la baixa en altres zones, tot i que encara són elevats.
 
Segons les últimes informacions, l’estat dels embassaments és el següent:
 • Escales: 126 m3/s
 • Camarasa: 330 m3/s
 • Sant Llorenç de Montgai: 410 m3/s
 • Mequinensa: 600 m3/s
 • Riba-Roja: 1.430 m3/s
 • Flix: 1.356 m3/s
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined