L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya gradua 82 nous agents de policia

query_builder   21 juny 2013 12:47

event_note Nota de premsa

L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya gradua 82 nous agents de policia

  • Es graduen 81 policies locals de 60 municipis i 1 mosso de la 26a promoció
  • La vicepresidenta del Govern, acompanyada del conseller d’Interior, presideix l’acte de lliurament de diplomes
La vicepresidenta Joana Ortega presideix el liurament de diplomes als nous policies
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, acompanyada del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit avui a Mollet del Vallès l’acte de lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica per a policies 2012-2013 de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Enguany s’han graduat 82 alumnes, 81 agents de les policies locals de 60 ajuntaments catalans i un mosso d’esquadra.
 
La vicepresidenta ha traslladat als nous graduats el suport del Govern de la Generalitat i de la ciutadania i els ha demanat que exerceixin l’autoritat amb la màxima responsabilitat i sentit de la justícia. “En aquesta tasca no estareu sols”, ha dit Joana Ortega. “Compteu amb el respecte, el suport i l’afecte dels ciutadans, del Govern i de la societat civil. La societat us dóna l’autoritat però us demana que l’exerciu amb la màxima responsabilitat. És fonamental que els policies tingueu la capacitat d’empatitzar amb els ciutadans i ciutadanes a través de la resposta i de saber atendre, amb professionalitat, rectitud i justícia, les seves demandes i preocupacions”.
 
El curs de la 26a promoció es va iniciar el mes d’octubre passat amb 91 alumnes, dos dels quals són mossos d’esquadra que no van finalitzar el curs anterior (any 2011-2012).
 
La majoria de policies d’aquesta promoció provenen de la demarcació de Barcelona, en concret del Vallès Occidental i el Vallès Oriental, seguides del Baix Llobregat i el Maresme. Al Tarragonès, el Baix Penedès és la comarca que ha tingut més alumnes; pel que fa a les comarques gironines, el Baix Empordà i el Gironès sónn les que compten amb més alumnes. I, a la demarcació de Lleida provenen de Les Garrigues i l’Urgell.
 
La mitjana d’edat dels alumnes de l’Institut de Seguretat Pública de  Catalunya (ISPC) se situa en 33,8 anys.
 
L’alumnat que es gradua avui ha superat un curs de formació de 1.200 hores a l’Institut, i a partir d’ara s’incorporaran als cossos corresponents com a agents en pràctiques durant un període que pot variar segons el cos.
 
El Curs de formació bàsica per a policies
 
Aquesta és la primera edició del Curs després d’introduir considerables modificacions en la metodologia didàctica i en els continguts, un procés de redisseny del Curs realitzat l’any passat per l’ISPC amb l’objectiu de millorar l’adequació de la formació a les necessitats professionals dels cossos policials.
 
La principal novetat és que la formació es fonamenta en un model de competències, d’acord amb el marc català i europeu d’educació, i es reforça la transmissió de valors. Els continguts de la formació bàsica policial tenen una dimensió instructiva i socialitzadora en els valors que conformen el model policial de Catalunya, així com en les actituds i les competències de servei orientades a garantir l’excel·lència en la prestació d’un servei públic de seguretat. La formació per competències cerca no només coneixement i pràctica, sinó també desenvolupar les habilitats i les actituds que han de tenir els servidors públics del sistema de seguretat pública de Catalunya per afrontar les situacions a què hauran de fer front amb eficàcia.
 
Les 1.200 hores lectives del Curs de formació bàsica per a policies les imparteix un professorat procedent de diferents disciplines i àmbits professionals. Tal i com estableix el model policial de Catalunya, els membres del Cos de mossos d’esquadra i els de les policies locals comparteixen la formació policial bàsica per tal d’afavorir la interrelació entre els cossos de la policia de Catalunya i una col·laboració més eficaç i eficient.
 
La dedicació a la formació pràctica i interdisciplinària s’ha reforçat amb un augment del 50% d’hores lectives pràctiques i amb innovacions tecnològiques que permeten millorar el procés d’ensenyament - aprenentatge: d’una banda, la modalitat didàctica ha deixat de ser només presencial i incorpora també la modalitat semipresencial en totes les unitats formatives, per mitjà de l’entorn d’aprenentatge virtual de l’Institut, ISPC en xarxa en format de fòrums, debats, exercicis, etc. En total, un 10% del total de 1.200 hores lectives del curs són en modalitat virtual.
 
Una altra innovació és la incorporació de l’enregistrament i la visualització de les pràctiques i simulacions que es fan a l’anomenat boulevard -un espai de 2.000 m2 que reprodueix una confluència de carrers pròpia qualsevol espai urbà-. Aquesta eina facilita als instructors proporcionar la retroalimentació de la pràctica realitzada per l’alumne.
 
A més dels diferents mòduls formatius en què s’aprenen els conceptes, els procediments i les actituds bàsiques que apliquen els professionals de la Policia de Catalunya, l’ISPC organitza activitats sobre aspectes com ara la violència masclista i domèstica, seguretat i salut, habilitats comunicatives i diversos seminaris relacionats on es poden aprofundir els coneixements assolits durant el curs. L’alumnat també ha rebut classes d’anglès i unes sessions sobre la llengua catalana de signes.
 
Des de fa quatre anys, tots els alumnes que superen el Curs de formació bàsica per a policies obtenen el títol de tècnic de grau mitjà.
 
Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC)
 
La formació impartida durant tot l’any 2012 per l’Escola de Policia de Catalunya (EPC) ha sumat 43.712 hores i 7.565 alumnes. En total, el 2012 l’ISPC va realitzar 52.936 hores de formació a 16.071 alumnes.
 
Un cop finalitzat el desplegament del Cos dels Mossos d’Esquadra, els esforços de l’Escola de Policia de Catalunya se centren en proporcionar una formació continuada i especialitzada a la policia de Catalunya que permeti mantenir els nivells de coneixement i d’excel·lència que requereix el sistema de seguretat pública de Catalunya.
 
També enguany l’ISPC continua potenciant la formació universitària amb programes de formació superior que permeten aprofundir en la professionalització dels cossos i el seu coneixement, en l’àmbit de la seguretat i de les emergències i protecció civil. En aquest sentit, l’ISPC ha impulsat el  Màster oficial en direcció estratègica de seguretat i policia en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, així com altres programes d’extensió universitària.
 
 
Per a més informació o concertar entrevistes, podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 659 561 458 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

1  

Imatges

La vicepresdienta del Govern, Joana Ortega, en l'acte de lliurament dels diplomes als nous policies

La vicepresdienta del Govern, Joana Ortega, en l'acte de lliurament dels diplomes als nous policies 2481