Anellats dos polls de voltor negre nascuts en llibertat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

query_builder   26 juny 2013 12:48

event_note Nota de premsa

Anellats dos polls de voltor negre nascuts en llibertat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort

Moment de col·locar l'emissor a l'esquena del voltor
Moment de col·locar l'emissor a l'esquena del voltor. Autor: Equip de Boumort-Alinyà
 
El tercer poll que va néixer a finals d’abril es podria marcar en els pròxims dies, entre el 10 i el 15 de juliol
 
La temporada reproductora d’aquest 2013 està resultant productiva per a la colònia de voltor negre del Prepirineu català. De les cinc parelles que van iniciar la reproducció, tres han aconseguit tirar endavant el seu poll. Dos dels polls ja tenen aproximadament 75 dies d’edat, i aquest és el moment idoni per pujar als nius per marcar-los i anellar-los. Cada animal portarà una anella i una descoloració al plomatge que els identificarà individualment, a més d’un emissor via satèl·lit tipus GPS que permetrà de localitzar-los en qualsevol moment. Precisament aquest marcatge és el que van realitzar la setmana passada l'equip format per tècnics de les ONG Trenca i GREFA i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
El projecte de reintroducció del voltor negre al Prepirineu lleidatà es va iniciar l’any 2007. D’aleshores ençà se n’han alliberat 45 exemplars provinents de centres de recuperació de fauna salvatge de tota la Península Ibèrica, especialment d’Extremadura. La primera reproducció en llibertat va tenir lloc l’any 2010, més d’un segle després que l’espècie s’hagués extingit als Pirineus. Actualment, la petita colònia de voltor negre a Catalunya està formada per 6 parelles i un total d’uns 25 exemplars que romanen sedimentats als voltants de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i de l’Espai Natural d’Alinyà.
El voltor negre (Aegypius monachus) està catalogat com a vulnerable a la Península Ibèrica, on es troba el 90% de la població europea. És una espècie de voltor molt tímida en comparació amb el voltor comú. S’alimenta sobretot de cadàvers de mida mitjana o petita (conills morts, ovelles mortes, restes de carronya).
Gràcies a l’estratègica localització de l’àrea de reintroducció del voltor negre als Pirineus, just a mig camí entre les poblacions ibèriques i les franceses, s’ha aconseguit posar en contacte totes dues poblacions de l’espècie (ibèrica i francesa), i s'ha contribuït així a recuperar la seva antiga àrea de distribució circummediterrània.
Moment de retornar el poll al niu
Moment de retornar el poll al niu. Autor: Equip de Boumort-Alinyà
El projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus està promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Catalunya – La Pedrera. GREFA i Trenca són dues ONG que hi participen en l’assessorament i l’execució, juntament amb personal de l’Espai Natural d’Alinyà i de la guarderia de la RNC de Boumort. L’Estació Biològica del Pallars Jussà desenvolupa diferents tasques educatives relacionades amb el projecte. REE hi participa de manera destacada amb el finançament dels emissors que permeten fer el seguiment dels voltors negres del projecte. 
 
La recuperació demogràfica d’un ocell d’aquesta envergadura a banda i banda de la serralada del Pirineu ha estat possible gràcies a l’esforç d’entitats, organitzacions i, sobretot, de les persones responsables de fer el seguiment del pla, que s’han bolcat durant els darrers anys en la consecució d’un mateix objectiu: la reintroducció d’una espècie extinta en un passat recent, com és el cas del voltor negre.
 
Cal destacar que en aquests moments el Pirineu català es converteix en l’única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espècies de voltors del continent: trencalòs, voltor negre, aufrany i voltor comú, fet que constitueix un valor afegit d’atracció per a l’ecosistema i per al desenvolupament sostenible de la zona.
 

3  

Fitxers adjunts

Poll de voltor negre

Poll de voltor negre
JPG | 1546

Fotografia del moment de col.locar l'emissor

Fotografia del moment de col.locar l'emissor
JPG | 4041

Moment de retornar el poll al niu

Moment de retornar el poll al niu
JPG | 3958

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined