Cluster

President Mas: "El Clúster de l'Audiovisual ha de servir per unir esforços i aconseguir que el país sigui millor en aquest camp"

query_builder   26 juny 2013 22:28

event_note Nota de premsa

President Mas: "El Clúster de l'Audiovisual ha de servir per unir esforços i aconseguir que el país sigui millor en aquest camp"

  • El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda al Palau de la Generalitat l'acte de constitució del Clúster de la Indústria de l'Audiovisual de Catalunya
  • L’objectiu del clúster és fer de l’audiovisual un dels sectors estratègics del país i convertir Catalunya en referència internacional, tot fomentant la innovació i l’eficiència
Els integrants del nou Clúster de la Indústria de l'Audiovisual de Catalunya
Els integrants del nou Clúster de la Indústria de l'Audiovisual de Catalunya
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda, durant l’acte de presentació del Clúster de la Indústria de l’Audiovisual de Catalunya, que el nou ens “no és simplement un grup de pressió, sinó un instrument per veure si treballant plegats es pot anar més lluny”.
 
El cap de l’Executiu ha remarcat que “Catalunya ja és algú en el camp de l’audiovisual”, perquè té “les empreses, les escoles, les infraestructures i el talent”, els ingredients necessaris per tirar endavant, però que ara el que necessita és unir esforços per anar més enllà. “El clúster és una eina que s’ha d’usar bé, un instrument per sumar, perquè per separat ja sabem fins on es pot arribar, però el que encara no sabem és fins on es pot arribar si anem més junts, si fem pinya”, ha subratllat Artur Mas.
 
Davant dels membres que formaran el nou clúster i d’un públic lligat al sector audiovisual, el president ha fet notar que Catalunya “té una llarga tradició en els clústers”, perquè ja als anys noranta “va tenir un lideratge en el conjunt de l’Estat espanyol, i fins i tot en el sud d’Europa”, que avui es demostra amb l’existència d’un gran nombre de clústers en diferents sectors.
 
El president ha ressaltat que alguns d’ells  estan funcionant molt bé, “en sectors potents, alguns d’ells tradicionals, on aquest esforç de conjunció global potser no havia reeixit del tot”. En aquest sentit, el cap del Govern ha assegurat que “avui complim un repte que teníem” i s’ha mostrat confiat que, també en aquest sector ,“serem capaços de demostrar que un clúster té sentit i servirà per ser millors, en un camp on Catalunya ja té una realitat palpable i visible”.
 
Per últim, el president ha felicitat els impulsors del clúster per haver aconseguit “sumar voluntats” i crear un “acord transversal”, ja que ha destacat que aconseguir-ho no és una tasca senzilla i que, per tant, “aquest punt de partida no deixa de ser un mèrit”.
 
En el decurs de l’acte, el secretari general de PROA (Productors Audiovisuals Federats), Joan Antoni González, ha presentat les conclusions de l’Estudi del Sector Audiovisual 2013, elaborat per la Taula d’entitats pel Foment de l’Audiovisual a Catalunya (veure el document adjunt). La presentació també ha comptat amb la presència, entre d’altres autoritats, del conseller de la Presidència, Francesc Homs, i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 
 
Fer de l’audiovisual un dels sectors estratègics del país
 
El Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya, que s’ha presentat aquesta tarda, té com a objectiu fer de l’audiovisual un dels sectors industrials, econòmics i culturals estratègics del país i aconseguir, d’aquesta manera, generar riquesa. Segons dades del 2010, l’audiovisual factura a Catalunya 1.700 milions d’euros l’any i ocupa 10.200 persones, i és un dels pocs sectors que crea mà d’obra de menors de 30 anys. El Clúster vol fomentar-ne la competitivitat, l’eficiència i la innovació per crear noves oportunitats i atraure noves inversions. Convertir Catalunya en referència internacional i crear una nova capitalitat industrial i cultural al sud d’Europa al voltant de l’audiovisual són també prioritats del Clúster.
 
Un grup d’entitats econòmiques i industrials han impulsat el Clúster, que inicialment està integrat per una cinquantena d’empreses promotores. Per primer cop s’han associat empreses de tota la cadena de valor de l’audiovisual: productores, distribuïdores, exhibidores, operadores de ràdio i televisió, operadores de telecomunicacions i empreses tecnològiques i de serveis.
 
El clúster, amb l’impuls i suport de la Generalitat de Catalunya, té el propòsit de treballar al servei de totes les empreses i professionals que, d'una o altra manera, poden ser beneficiaris del creixement de l'activitat d'una indústria que mobilitza creatius, operadors, tècnics, serveis professionals i també la investigació i el desenvolupament de disciplines acadèmiques del món universitari. Es tracta de rendibilitzar al màxim la capacitat i recursos de les institucions col·laboradores per reduir costos, generar sinergies i treballar amb la màxima eficiència i unitat per a l'impuls industrial.
 
El president del Clúster serà Xavier Guitart i Domènech.
 
Socis fundadors del Clúster
Abertis Telecom, S.A.; Alta Realitat, S.L.; Apuntolapospo, S.L.U.; Batabat, S.C.C.L.; Benecé;  Produccions, S.L.; Broadcaster, S.L.; Brutal Media, S.L.; Castelao Pictures, S.L.; Diagonal Televisió, S.A.; Dotopen, S.L.; Dream Team Concept, S.L.; El Terrat Produccions, S.L.; Gestmusic Endemol, S.A.U.; Grupo Zeta, S.A.; Imira Entertainment, S.L.; Just Films, S.L.; Minoria Absoluta, S.L.; Narval Sabazio, S.L.; Ovide, B.S.; Pacopochcinema, S.L.; Planeta Med, S.L.; Polar Star Films, S.L.; RBA Holding de Comunicación, S.L.U.; Reset Creatius, S.L.; Riba Vidal Abogados, S.L.P.; Screen Veintiuno, S.A.U.; Utopia Global, S.L.; Alguna Pregunta, S.L.; La Quimera Editora Audiovisual, S.L.; Eddie Saeta, S.A.; Fausto Producciones, S.L.; La Fábrica de la Tele, S.L.; Black Flag, S.L.; Elab Studio, S.L.; Createl, S.L.; Sony Graf, S.L.; Veranda Televisió, S.L.; Zeppelins Integrals Produccions, S.L.
 
Entitats promotores del Clúster
Cambra de Comerç de Barcelona; Cercle d’Economia; Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; CTecno; Foment del Treball; Gremi de Cinemes de Catalunya; Departament de Cultura (Generalitat de Catalunya); Mobile World Capital; Pimec; Productors Audiovisuals Federats, PROA.
 
Amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i IESE
 
 
Nota: S’adjunta el resum executiu de l’estudi del sector audiovisual que s’ha presentat en el decurs de l’acte.

1  

Imatges

Integrants del Clúster de la Indústria de l'Audiovisual de Catalunya

Integrants del Clúster de la Indústria de l'Audiovisual de Catalunya 1064

1  

Fitxers adjunts

Resum de l'Estudi del sector audiovisual a Catalunya

Resum de l'Estudi del sector audiovisual a Catalunya
PDF | 1246

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined