El conseller Josep Maria Pelegrí impulsa una futura confederació de lobbys agroalimentaris regionals europeus

query_builder   27 juny 2013 09:47

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí impulsa una futura confederació de lobbys agroalimentaris regionals europeus

FOTO WEB
Un moment de la reunió d'ahir.
  
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presidir ahir, a la seu dels Serveis Centrals del Departament a Barcelona, la reunió del consell d’administració del lobby hortofructícola de AREFLH (Assemblea de les regions europees productores de fruites, hortalisses, flor i planta ornamental i oli d’oliva), del qual  el conseller n’ocupa la presidència des del passat mes d’abril i per un període de 3 anys.
 
La reunió, que s’ha celebrat per primera vegada a Barcelona, va venir precedida de la corresponent al Col·legi de productors del lobby que es va celebrar la vigília, també a la capital catalana, amb representants dels productors europeus de les regions membres.
 
Aquest lobby reuneix les 24 regions europees que representen dins del conjunt de la Unió Europea (UE) el 45% de la producció de fruites i hortalisses, el 60% de la producció de flors i plantes, i el 85% de l’oli d’oliva.
 
Val a dir que dins del conjunt de les mesures previstes a la Política Agrària Comuna (PAC), les fruites i hortalisses compten comparativament amb poc suport si es té en compte el valor afegit que generen i la seva important contribució a la salut, l’ocupació i el medi ambient. Les flors i plantes no reben cap subsidi comunitari i les fruites i hortalisses  reben ajuts que representen un 3,5% del pressupost de la PAC mentre que aporten un 17% a la facturació de l’agricultura europea.
 
Els principals temes tractats ahir van ser les prioritats estratègiques del programa de l’actual presidència, el mapa de ruta per al desenvolupament de les accions, la proposta ampliada de serveis per a les regions i les associacions d’organitzacions de productors, i les línies mestres d’una futura confederació de lobbys europeus relacionats amb el sector.
 
El consell d’administració va mostrar la seva satisfacció amb el programa estratègic, del qual destaquen diversos aspectes: intercanvis d’experiències per a millorar la competitivitat, ampliació a noves regions, en particular del nord, centre i est d’Europa, reforçar accions de partenariat per a desenvolupar projectes de recerca i d’innovació, estabilitat pressupostària.
 
Per a desenvolupar l’ambiciós programa que es presenta, el conseller s’ha compromès a posar al servei del lobby la seva capacitat d’impuls polític, la transparència i recerca de consens en la presa de decisions, l’estructura del Departament i actuacions de la delegació de Brussel·les dins de l’objectiu d’apropament a les institucions comunitàries.
 
Els membres del consell d’administració han  mostrat el seu total suport a la identificació dels problemes i reptes del sector, en particular:
-          qualitat i seguretat alimentària dels vegetals i l’alimentació,
-          defensa del principi de reciprocitat en els intercanvis internacionals,
-          competitivitat internacional,
-          promoure una agricultura respectuosa amb el medi ambient,
-          proveir el sector d’instruments eficaços de gestió de crisis, i
-          participació comuna en projectes de recerca i d’innovació.
 
Per últim, el conseller Josep Maria Pelegrí va informar el consell d’administració sobre una iniciativa d’estudiar la viabilitat futura d’una confederació de lobbys regionals europeus en l’àmbit agroalimentari que permeti la defensa reforçada  dels interessos del sector des d’un enfocament múltiple (producció, denominacions d’origen i qualitat, recerca, sectors amb particularitats diferents), sense perdre la pròpia identitat.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la reunió d'ahir.

Un moment de la reunió d'ahir.
JPG | 3966