El conseller Pelegrí referma l'aposta del Govern català i el seu esforç inversor en infraestructures de reg a Catalunya

query_builder   28 juny 2013 11:45

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí referma l'aposta del Govern català i el seu esforç inversor en infraestructures de reg a Catalunya

FOTO WEB
Imatge de l'acte.
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el president d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya S.A.U., Joan Lluís Quer, i el president de la Comunitat de Regants de la Zona Oriental de Terra Alta, Joan Batista Esteve, han signat aquest matí, a Tortosa, un conveni per tal de facilitar la continuació dels treballs del regadiu de la Terra Alta i alleugerir la càrrega financera d’aquesta. L’acte també ha comptat amb la presència del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Terres de l’Ebre, Pere Vidal.
 
El conveni s’ha signat atenent les possibilitats que va obrir la Llei Òmnibus 2011, la qual permet que les comunitats de regants, les obres de les quals estan finançades per la Generalitat de Catalunya, puguin efectuar l’aportació econòmica que els pertoca bé en metàl·lic o bé mitjançant l’execució directa d’una part de les obres equivalent al cost de la seva aportació (es tractaria d’un pagament en espècie). L’execució directa de les obres per la Comunitat abarateix el cost final de les actuacions atès que no és necessària la presentació de cap aval financer per a iniciar les obres, havent estat aquest un factor molt important per a què la Comunitat decidís continuar les obres amb mitjans propis. En aquest moment, la Comunitat de Regants ha saldat quelcom més del 40% del deute contret amb el Departament i ha manifestat el seu desig d’executar amb mitjans propis una part de la xarxa de reg que, a més de rebaixar el saldo deutor, permetrà compactar la zona regable amb noves parcel·les que entrarien en reg fent més eficient la xarxa de distribució en alta que ja ha estat construïda. Fins a l’actualitat ja s’ha tramitat dues iniciatives d’aquest tipus, que abastaran un total de 470 hectàrees, i la Comunitat es planteja continuar tramitant altres de semblants.
 
Així, el conseller s’ha adreçat als signants per a desitjar que l’acord faciliti l’execució de les obres pendents de la xarxa terciària i així poder continuar posant en regadiu les superfícies previstes i que encara resten sense regadiu dels municipis de Terra Alta: Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca, Gandesa, La Fatarella, Corbera d´Ebre, Caseres, Bot, Batea; i en relació a aquesta gran obra que és el regadiu de la Terra Alta els hi ha dit que estan contribuint a tirar endavant “una infraestructura estratègica de país, i així ho demostra l’esforç inversor que hi ha fet i hi està fent el Govern de la Generalitat, amb més de 125 milions d’euros ja executats en les infraestructures de rec de Terra Alta i amb les modificacions introduïdes via la Llei Òmnibus per tal de facilitar i fomentar la incorporació dels regants. Però també amb l’esforç que fa fet la comunitat de regants amb l’aportació, que ha fet efectiva a Infraestructures.cat fins a un import total de 4.425.193,43 €”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha afegit que “hem de seguir treballant per a culminar aquesta obra. Un dels problemes dels sistema antic era la dificultat dels regants per a tenir accés al crèdit necessari per a fer les obres individualitzades. En conseqüència, resta encara pendent de transformació en regadiu 4.014,5948 hectàrees. Amb la nova llei, poden demanar la connexió conjuntament per col·lectivitats i la Generalitat actua quan una col·lectivitat pot finançar la seva part i ho demana. D’aquesta manera, es prioritza l’eficiència i la rendibilitat a l’hora de fer la inversió. Així doncs, espero que aquest acord permeti el retorn d’una part dels avals, i es redueixi les càrregues financeres per als agricultors i d’aquesta manera, cada cop hi hagi més finques de la Terra Alta que es puguin beneficiar del reg d’aquest canal”.
 
El regadiu de la Terra Alta és una de les actuacions emblemàtiques del DAAM a les Terres de l’Ebre i abasta els municipis de Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. Les obres es van iniciar l’any 1997 i actualment estan executades en la seva major part ja que de les 8.200 hectàrees que inicialment es preveia transformar en regadiu actualment 7.016 hectàrees ja poden regar.
 
I el conveni signat actualitza l’estat econòmic dels pagaments pendents de la Comunitat, articula el marc que ha de permetre tramitar noves iniciatives sota el paraigües de la Llei Òmnibus, i regula els compromisos de la Comunitat de Regants, que resta obligada a executar les obres en un termini màxim de 2 anys, a comptar des del moment en què es disposi d’aigua a la zona, i a col·laborar amb el DAAM en la tramitació dels projectes corresponents. Per la seva banda, el Departament autoritzarà la cancel·lació d’una part dels avals vigents per import de 1.064.984,89 € rebaixant-se així considerablement les despeses ordinàries de funcionament de la Comunitat.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 1494