Llebot: "Cada 10.000 tones de residus que recuperem tenen un potencial de generació de 250 llocs de treball"

query_builder   28 juny 2013 11:59

event_note Nota de premsa

Llebot: "Cada 10.000 tones de residus que recuperem tenen un potencial de generació de 250 llocs de treball"


  • El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat destaca la importància que molts materials que llencem tornin a entrar al cicle econòmic, i que cal disposar de les infraestructures necessàries per fer-ho possible

 

  • Malgrat la crisi, des de l’any 2008 el nombre d’empreses del sector ha crescut un 25%

 

  • Les gairebé 900 empreses gestores de residus que operen a Catalunya aporten el 6% del PIB català anual, que representa de l’ordre de 12.000 milions d’euros

 

  • Un estudi del CTESC posa de manifest que Catalunya ha assolit tots els objectius en els àmbits dels residus municipals, industrials i de la construcció


El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, ha presentat aquest matí l’estudi Gestió i impuls de les infraestructures II: residus, elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), òrgan consultiu i d’assessorament del Govern en matèries socioeconòmiques, laborals i ocupacionals. El document recull diversos elements de debat relacionats amb el desenvolupament de la política i les infraestructures de residus durant els darrers anys, amb l’objectiu de presentar els reptes de futur i les consideracions consensuades pels agents socials que participen al CTESC a partir de l’anàlisi estadística, bibliogràfica i documental.
 
Durant la presentació, Llebot ha destacat que les infraestructures de gestió de residus de Catalunya han ajudat al desenvolupament sostenible i econòmic del país i han contribuït a la reducció dels impactes ambientals. En aquest sentit, ha destacat que, segons estimacions europees, cada 10.000 tones de residus que es recuperen tenen un potencial de generació de 250 llocs de treball. I que cada 10.000 tones de residus que es pot evitar que vagin a eliminació representen un estalvi per a l'economia catalana de 2 milions d'euros. Per això, segons Llebot, “en un moment de crisi com el que estem vivint, és important que molts materials que llencem tornin a entrar al cicle econòmic. D’aquí la importància cabdal de tenir les infraestructures necessàries per fer-ho possible”.
 
A Catalunya hi ha prop de 900 empreses gestores de residus, que constitueixen un important sector econòmic contributiu, aportant el 6% del PIB català anual, que representa de l’ordre de 12.000 milions d’euros anuals. Des de l’any 2008, tot i el període de crisi, el sector ha experimentat un creixement pel que fa al número d’empreses de l’ordre del 25% (prop de 200 empreses). Aquest conjunt d’empreses desenvolupen un paper fonamental de fixació del teixit industrial productiu, ja que donen servei a unes altres 20.000 empreses catalanes que utilitzen els seus serveis per a gestionar els residus, amb la conseqüent generació de llocs de treball.
 
Segons les últimes dades de l’Estudi del Sector de Medi Ambient a Espanya realitzat per la Fundació Fòrum Ambiental, el sector ambiental ocupa a Catalunya unes 94.000 persones, de les que prop de 28.000 ho fan en el sector dels residus, un 30%. En el conjunt de l’Estat, Catalunya ocupa, segons aquest estudi, el primer lloc en generació d’ocupació tant en el total del sector del medi ambient, com en el de la gestió de residus. A aquestes dades cal afegir l’ocupació indirecta generada.
 
L’estudi del CTESC posa de manifest que Catalunya ha assolit tots els objectius en els àmbits dels residus municipals, industrials i de la construcció. En els darrers anys s’ha aconseguit la reducció de la generació i l’augment de la valorització material dels residus.
 
Tot i aquestes bones notícies, segons Llebot, “hem de fer una reflexió sobre la necessitat de revisar el model de gestió vigent, per tal de racionalitzar la despesa i millorar la qualitat del servei”. Per fer-ho, ha dit, “cal implicar tots els sectors econòmics i socials en aquest procés, sobretot en la detecció de les problemàtiques relacionades i en la proposta de solucions. Per fer-ho seria interessant incentivar els acords públics i privats”.


1  

Fitxers adjunts

Notes de premsa

Notes de premsa
PDF | 133