La fotògrafa Katharina Mouratidi exposa imatges de 29 personatges guardonats amb el Premi Right Livelihood, que  reconeix persones i organitzacions que han aportat solucions  a problemes de la nostra època i que es coneix com el “Premi Nobel alternatiu”. La mostra  “Herois a l’ombra” es pot visitar del 2 de juliol a l’1 de setembre del 2013, a la primera planta del Palau Robert.
palaurobert
L’exposició forma part de la programació del Circuit 2013, Fotografia documental a Barcelona.  Una nova cita amb la fotografia documental i el fotoperiodisme que permet descobrir gratuïtament,  al llarg dels mesos de juny i juliol, projectes fotogràfics estimulants i la majoria inèdits en més de trenta centres de la ciutat.
Aquesta iniciativa l’organitza Photographic Social Vision, la patrocinen el Banc de Sabadell i La Virreina, i hi col·laboren el Palau Robert, The Private Space i Society of Humanistic Photography.
El premi Right Livelihood va ser creat el 1980  pel periodista i filatelista Jakob von Uexküll. Els personatges retratats per Katharina Mouratidi han buscat solucions a problemes urgents de la nostra època, lluitant per la seva  aplicació des del compromís personal.
Un dels grups guardonats amb el Premi Nobel Alternatius 2012 és Grain (http://www.grain.org), entitat de caràcter internacional que té la seva seu central a Barcelona. Grain és una organització internacional sense ànim d lucre que dóna suport els agricultors i moviments socials en la seva lluita per sistemes alimentaris basats en la biodiversitat.
Katharina Mouratidi (nascuda el 1971) és una fotògrafa independent, que resideix a Berlín. Els seus treballs s'han exposat en nombroses exposicions individuals i col·lectives: Rheinisches Landesmuseum Bonn (Alemanya), FotoFest Houston (EUA), Lianzhou International Photo Festival (Xina), Thessaloniki Museum of Photography (Grècia), Museo de Arte Moderna Rio de Janeiro (Brasil). Des de 2009 és professora en diverses institucions, entre elles Ostkreuzschule für Fotografie i Kunsthochschule Berlin-Weißensee. També és una de les fundadores  de la Societat per a la fotografia humanista, i  membre de l’Associació Alemanya fotogràfica.
Per a la resta d’activitats, informació sobre les visites guiades i rutes recomanades,  es pot consultar:
www.circuitfotobarcelona.org
Circuit 2013. Documentary Photography
Els protagonistes
En l’exposició s’hi poden veure els personatges següents:
Maude Barlow, Canadà; Guillaume Harushimana, Burundi; Juan Garcés, Espanya; Birsel Lemke, Turquia; Sulak Sivaraksa, Tailàndia; Ikuko Sasaki, Japó; Louise Schmeiser, Canadà; Dekha Ibrahim Abdi, Kènia; Ida Kuklina, Rússia; Hermann Scheer, Alemanya; Chico Whitaker Ferreira, Brasil; Ibrahim Abouleish, Egipte; Frances Moore Lappé, Estats Units; Muhammad Azmi Abdul Hamid, Malàisia; Martín Almada, Paraguai; Maria Salete Campigotto, Brasil; Sunderlal Bahuguna, Índia; Vimla Bahuguna, Índia; Patrick van Rensburg, Sud-àfrica/Botswana; Monika Hauser, Alemanya; Evaristo Nugkuag Ikanan, Perú; Amy Goodman, Estats Units; Zafrullah Chowdhury,  Bangladesh; Angie Zelter, Gran Bretanya; Linda Poppe, Gran Bretanya/Alemanya; Tapio Mattlar, Finlàndia; Theo van Boven, The Netherlands, i Nnimmo Bassey, Nigèria.