Fotografia dels signants del conveni

Catalunya impulsa un projecte pioner per facilitar llocs de treball amb suport a persones amb trastorn mental

query_builder   3 juliol 2013 17:16

event_note Nota de premsa

Catalunya impulsa un projecte pioner per facilitar llocs de treball amb suport a persones amb trastorn mental

 • El Departaments de Salut, d’Empresa i Ocupació i de Benestar i Família, l’Obra Social de La Caixa i el Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth sumen esforços per impulsar un programa dirigit a millorar l’ocupació de persones amb trastorns mentals i garantir-los un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació.
 • Aquest projecte s’emmarca en el desplegament del Pla integral d’atenció a les persones amb problemes de salut mental que ha impulsat el Govern i té el suport d’experts internacionals referents en la integració de persones amb trastorn mental.
Fotografia dels signants del conveni
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig; la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el director general de l’Obra Social ”la Caixa”, Jaume Lanaspa i Sarah Swamnson, en representació del director del Dartmouth Psychiatric Research Center, Robert Draker, han signat avui el conveni pel qual s’inicia un projecte pioner per facilitar llocs de treball amb suport a persones amb trastorn mental a Catalunya.
 
L’objectiu és millorar l’ocupació de persones amb trastorns mental, garantint un lloc de treball en condicions d’igualtat i sense discriminació, i garantint-los l'accés a una ocupació efectiva a l’empresa ordinària, mitjançant la metodologia d’incorporació a la feina amb suport individualitzat IPS (individual placement and support). Aquesta metodologia s’ha demostrat altament efectiva, està basada en l’evidència i en una estratègia de coordinació territorial.
 
L’Obra Social de La Caixa posa a disposició del projecte el programa Incorpora, que té com a objectiu fomentar la integració laboral de persones en risc o situació d’exclusió i que té una línia d’actuació específica per a persones amb malaltia mental. Aquest programa ha facilitat més de 56.000 llocs de treball des que es va posar en marxa l’any 2006.
 
La iniciativa es desenvoluparà a tres zones de Catalunya: Barcelona Esquerra (Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Esquerra de l’Eixample), Girona (Gironès i Pla de l’Estany), i Baix Llobregat (Centre i Delta-Litoral), en el marc de la xarxa internacional del Centre Dartmouth de Suport a l’Ocupació amb metodologia IPS i comptarà també amb el suport de la Fundació Avedis Donabedian.
 
El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth als Estats Units és un centre de referència internacional sobre els serveis d’atenció adreçats a les persones amb malaltia mental i és pioner en l’aplicació de la metodologia IPS. Fruit de la seva experiència ha creat una xarxa internacional per promoure la utilització de pràctiques basades en l’evidència. A escala europea col·labora amb països com Holanda i Itàlia i ara es proposa realitzar aquesta prova pilot a Catalunya.
 
Amb aquest conveni, que té una vigència d’un any prorrogable per tres més, el Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth posarà a disposició del projecte els seus recursos tècnics, formatius i organitzatius.
 
 
Pla integral d’atenció a les persones amb problemes de salut mental
 
Aquesta actuació s’emmarca en el desplegament del Pla integral per a l’atenció a les persones amb trastorns mentals del Govern de la Generalitat. Aquest Pla és l’instrument del Govern per planificar les polítiques i accions públiques destinades a l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i a les seves famílies i té com a objectiu contribuir a la millora de la salut mental de la població i la disminució de les desigualtats socials d’aquest col·lectiu. El passat 18 d’abril de 2013 es va constituir la Comissió Interdepartamental de Salut Mental amb la participació de set departaments de la Generalitat (Presidència, Economia i Coneixement, Salut, Ensenyament, Benestar Social i Família, Justícia i Empresa i Ocupació) i les entitats més representatives del sector de la salut mental.
 
Una de les accions prioritàries del Pla integral per a l’atenció a les persones amb trastorns mentals és la promoció de les accions necessàries per a la inserció laboral de les persones amb trastorns mentals greus.
 
La salut mental a Catalunya
 
S’estima que un 25% de la població de Catalunya més gran de 17 anys pot patir algun trastorn mental al llarg de la seva vida (20% d’homes i 27% de dones). La prevalença a Catalunya és superior a la de la resta de l’Estat i s’assimila a la mitjana europea.
 
L’any 2012, un total de 159.309 persones han estat ateses als centres de salut mental d’adults, que equival a un 2,7% de la població més gran de 17 anys. D’aquests pacients, 49.259 pateixen un trastorn mental greu (el 0,83% de la població) i 34.068 pacients tenen un diagnòstic de psicosi (0,58% de la població).
 
El col·lectiu de persones amb trastorn mental presenta una alta taxa de desocupació (entre el 60% i el 90%).
 
 
Metodologia IPS (individual placement and support)
 
La metodologia IPS és una modalitat d’ocupació que implica la integració de persones amb capacitats diverses i/o especials dificultats en empreses del mercat ordinari, mitjançant la provisió dels suports necessaris i amb una intensitat adequada a la situació en què es troba cada persona i als seus recursos personals, familiars i comunitaris. Els principis d’aquesta metodologia són: 
 • La cerca de feina és ràpida i la formació de la persona és simultània a aquesta cerca.
 • Selecció del lloc de treball en funció de les necessitats de les persones.
 • No s’utilitzen criteris d’exclusió
 • Tant el llocs de treball cercats com les seves retribucions estan dins dels paràmetres del mercat competitiu o de tipus ordinari.
 • Suport individualitzat de durada il·limitada i d’intensitat diversa segons les necessitats tant de les persones com de les empreses contractants.
 • Estreta col·laboració entre l’equip de professionals d’inserció laboral i els d’atenció en salut mental comunitària.
 • Suport per obtenir la informació necessària sobre prestacions i beneficis socials.
 • Els professionals que donen suport a la inserció es relacionen amb l’empresariat per conèixer les seves necessitats i preferències.
 • Avaluació de les pràctiques implantades a través d’una escala de fidelitat que inclou criteris basats en l’evidència.
Els serveis sanitaris són el primer contacte i referent per a la persona afectada, perquè tenen la visió transversal i holística i perquè poden integrar dins del pla terapèutic des del debut de la malaltia totes les accions necessàries per a la integració social i laboral.
 
El Centre de Recerca Psiquiàtrica de Dartmouth es compromet a posar a disposició del projecte els seus recursos tècnics, formatius i organitzatius i a finançar el treball de suport metodològic, entrenament i seguiment mitjançant un conveni de col·laboració amb la FAD.

1  

Vídeos

Vídeo de l'acte de signatura del conveni

1  

Fitxers adjunts

Fotografia dels signants del conveni

Fotografia dels signants del conveni
JPG | 3710