L’objectiu és divulgar els seus projectes en desenvolupament territorial, amb temàtiques tan diverses com la responsabilitat social empresarial, la valorització del producte local, l’emprenedoria, la biomassa, l’estalvi energètic o la petjada de CO2
 
Els 13 Grups d’Acció Local (GAL) Leader van ser seleccionats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per a aplicar la metodologia Leader a Catalunya, en el marc de l’Eix 4 del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013
 
Un dels objectius principals dels GAL és la dinamització territorial i la divulgació dels seus projectes més estratègics i bones pràctiques, conjuntament amb la gestió dels ajuts, que convoca anualment el Departament, per a fomentar la realització d’inversions que generin activitat econòmica a les zones rurals i fomentin la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, en actuacions de millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, creació i desenvolupament de microempreses, foment d’activitats turístiques, i conservació i millora del patrimoni rural.
 
Entre les actuacions dels mes de juliol destaca la presentació del projecte de cooperació Leader “Més vi menys CO2”, avui i demà, al Centre Temàtic Villa Lucia de Laguardia (Àlaba), durant el curs d’estiu “L’impacte de la sostenibilitat en la comercialització del vi”. El projecte  “+ Vi – CO2”  pretén revaloritzar la viticultura i la seva aportació al medi ambient, a més de dotar d’una qualificació mediambiental a aquells cellers que incorporin tècniques que contribueixin a la disminució dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). En el projecte hi ha participat el Consorci  Leader Priorat – Baix Camp, juntament amb cinc grups més de les Illes Balears, Aragó, Navarra, Múrcia i el País Basc.
 
 
Altres actuacions previstes per a aquest mes de juliol són les següents:
 
Jornada ‘Arranca’
(Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord)
-          Data i lloc: 7 de juliol. Oficina Jove de la Noguera. Balaguer.
-          Hora de inici i durada:  de 12.00h a 13.30h.
-          Breu descripció: Arranca és un projecte que persegueix fomentar l'autoempresa entre la població jove de la comarca de la Noguera. El projecte consisteix, d'una banda, en la realització de diverses sessions grupals informatives en què els potencials joves emprenedors rebran informació genèrica sobre l'emprenedoria i, de l'altra, sessions individualitzades, en què rebran l'assessorament necessari per a convertir la seva idea en un negoci real.
 
OLOT BREAKFAST – La Responsabilitat Social de les empreses cap a les persones
(Associació per al Desenvolupament Integral de la zona Nord - Oriental de Catalunya)
-            Data i lloc: 16 de juliol. Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.
-            Hora de inici i durada:  de 8.30h a 10.00h.
-            Breu descripció: Olot Breakfast és un cicle de ponències que pretén acostar experiències empresarials innovadores i d'èxit que destaquin per algun factor concret com la innovació, les estratègies d'internacionalització, la responsabilitat social, l'organització interna, el màrqueting, I+D, etc., i debatre amb els empresaris locals a partir de les seves pròpies experiències. En aquest cas, es tractarà la Responsabilitat Social de les Empreses cap a les Persones de la mà del director de recursos humans de KH Lloreda, Xavier Carruesco.
 
Xerrada informativa sobre el programa Odisseu
(Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura )
-            Data i lloc: 13 de juliol. Casal nou de joves “El Galliner”, a Ripoll.
-            Hora de inici i durada: de 11.00h a 13.00h.
-            Breu descripció: Xerrada informativa sobre el programa ODISSEU  per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, amb l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.     
 
A més, entre 1 i el 3 de juliol, ha tingut lloc al Campus Terres de l’Ebre, a Tortosa, el Curs de la Universitat d’Estiu URV - UETE 2013 Agroalimentació i desenvolupament rural: un binomi per al futur (Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques), amb l’objectiu de plantejar noves estratègies de desenvolupament rural, tant les relacionades directament amb la producció agroalimentària, com les basades en la potenciació d’altres activitats; a més de donar a conèixer les polítiques europees de desenvolupament rural i, en especial, el programa Leader.
 
 
D’altra banda, val a dir que el passat dimarts, 2 de juliol, l’Ajuntament d’Ayala (Respaldiza, País Basc), va acollir la Jornada de presentació del projecte Xarxa Verda de Turisme Rural Responsable al País Basc (Associació per al Desenvolupament Integral de la zona Nord - Oriental de Catalunya), que va abordar els avantatges d’incorporar la Responsabilitat Social Empresarial (RSE) en el sector turístic per a atraure l’ ecoturisme .
 
I des del passat dia 1 i fins el 12 de juliol se celebra, a la Cambra de Comerç de Berga, l'Escola d'Estiu per a Persones Emprenedores ‘Aprèn a Emprendre! Escola d’Estiu per a Persones Emprenedores’ (Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central), una iniciativa de les institucions berguedanes per a facilitar competències, habilitats i eines per a desenvolupar l’emprenedoria entre la ciutadania del Berguedà, especialment la població jove major de 18 anys i els estudiants universitaris. Així mateix, hi poden participar persones en situació d’atur amb ganes d’emprendre el seu propi negoci.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 324