• L’ecodisseny suposa una nova manera de pensar que neix de la necessitat de modificar l'actual model de producció i consum per un model més sostenible
El Govern ha aprovat avui la creació de la Comissió Interdepartamental d’Ecodisseny que té com objectiu coordinar l'actuació de la Generalitat en l'àmbit de l’ecodisseny; definir les actuacions interdepartamentals prioritàries en aquesta matèria; i donar suport en l’aplicació, el seguiment i l’avaluació de les actuacions del Programa català d’ecodisseny (Ecodiscat 2012-2015).
 
L’aplicació de l’ecodisseny suposa una nova manera de pensar que neix de la necessitat de modificar l'actual model de producció i consum per un model més sostenible. La seva finalitat és la reducció del consum de matèries primeres i d’energia, de generació de residus i d’emissions, establint un entorn adequat i favorable per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya.
 
L’any 2012 es va crear el Programa català d’ecodisseny (Ecodiscat 2012-2015). Aquest programa s’emmarca en l’Estratègia Catalunya 2020 i és un instrument clau per impulsar la transició cap a una economia més eficient en l’ús dels recursos d’acord amb els objectius d’Europa 2020. També serà un dels eixos de treball de l’estratègia per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, en el marc del nou període de programació dels fons europeus 2014-2020.
 
L’ecodisseny té un component clarament transversal, ja que afecta tots els àmbits que intervenen en els processos de producció i consum de productes i serveis. Per aquesta raó, es considera que una comissió interdepartamental és el mitjà més adient per instrumentar la col·laboració tant en l’aplicació del programa com en d’altres actuacions de la Generalitat en aquest àmbit.
 
La presidència de la comissió recaurà en el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, la vicepresidència, en la directora general de Qualitat Ambiental, i hi haurà dotze vocalies, dels departaments competents en matèria d’universitats, d’afers econòmics, de medi ambient, d’habitatge, d’agricultura i medi natural, d’empresa, de cultura, i d’ensenyament. La secretaria, sense dret a vot, correspondrà a una persona de la Direcció General de Qualitat Ambiental.