S'allibera una àguila calçada andorrana

Es tracta d'un exemplar mascle que va ingressar com a poll al Centre de Fauna de Vallcalent

query_builder   10 juliol 2013 11:19

event_note Nota de premsa

S'allibera una àguila calçada andorrana

Es tracta d'un exemplar mascle que va ingressar com a poll al Centre de Fauna de Vallcalent

Moment de l'alliberament
Moment de l'alliberament
Tècnics del Centre de Fauna de Vallcalent han alliberat una àguila calçada (Aquila pennata) andorrana.
 
Aquest exemplar va ser traslladat en aquest centre a principis de setembre de l’any 2011, ja que la capital del Principat no comptava amb instal·lacions grans de vol i l’animal, un poll mascle, no estava preparat per realitzar la migració cap a la sabana africana. Per tant, es va acordar que passés l’hivern a Vallcalent i que la primavera següent, un cop estigués preparat, fos alliberat.
 
Tres mesos després de l'ingrés, l’animal es va quedar enganxat accidentalment a la xarxa de la instal·lació de vol, fet que va provocar que se li hagués d’amputar el dit opositor de l’extremitat posterior esquerra. Un cop completada la cicatrització dels teixits, a principis de l’any 2012, va tornar a la sala de vol i es va decidir que el més adequat per a la seva recuperació, tant de la musculació com per poder caçar sol, era utilitzar tècniques de falconeria. Per aquest motiu, l’exemplar es va cedir temporalment al Centro Cetrero El Ángel (Osca), centre falconer que ja havia col·laborat en la recuperació d’altres exemplars amb anterioritat.
 
A finals d’estiu l’animal va tornar a Vallcalent amb una condició corporal, de musculació i plomatge òptimes. Com que s’acostava excessivament als recuperadors del centre i no guardava les distàncies de seguretat que s’observen en altres rapinyaires (fruit del procés de recuperació amb tècniques de falconeria), es va decidir que l’exemplar havia d’estar una temporada en contacte amb altres aus salvatges, i a la mateixa sala de vol, per evitar que perdés condició física.
 
Passat un temps en aquesta instal·lació, i un cop comprovat que la condició corporal de l’exemplar així com la seva habilitat de caça són correctes, s’ha procedit a alliberar-lo.
 
L’espècie
 
L’àguila calçada (Aquila pennata, fins fa poc Hieraetus pennatus) és un ocell rapinyaire de la família dels Accipitidae de mida mitjana. El seu nom està relacionat amb la presència de plomes al llarg de tota la pota.
Sol fer uns 47 cm de llargada i uns 120 cm d’envergadura. És molt hàbil en la caça. S’alimenta bàsicament d’ocells, tot i que els insectes també formen part de la seva dieta.
És una espècie migradora, de manera que cop acabada l’època de reproducció als nostres boscos o zones properes abandona el país per passar l’hivern a la sabana africana, des d’on retorna l’abril següent. Segons sembla les parelles es formen per a tota la vida.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Imatges

Moment de l'alliberament

Moment de l'alliberament 1527