La pedregada registrada dissabte, a la comarca del Segrià, va afectar unes 2.595 hectàrees de cultius

query_builder   15 juliol 2013 13:04

event_note Nota de premsa

La pedregada registrada dissabte, a la comarca del Segrià, va afectar unes 2.595 hectàrees de cultius

FOTO WEB
Un moment de la visita a la zona afectada.
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, i juntament amb l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, s’han reunit avui, en aquesta localitat del Segrià, amb representants del sector per a avaluar els danys de la forta tempesta amb calamarsa registrada la tarda-vespre de dissabte a la comarca, i han visitat finques afectades.
 
Miquel Molins ha incidit en què “prioritzarem les instal·lacions de xarxes antipedra i les fórmules per a facilitar el seu finançament via el nou Programa de Desenvolupament Rural  (PDR) que s’iniciarà el 2014, entre altres instruments com els Plans de Millora, per a garantir la producció i l’abastiment dels mercats; i s’ha demostrat –com hem vista també en el cas d’aquesta pedregada- que és un sistema que funciona”.
 
D’altra banda, el director general també ha reivindicat que l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (ENESA) no redueixi la subvenció a les assegurances l’any vinent, com ha passat en el cas de la recollida de cadàvers, i que això faci que la gent es replantegi si assegurar o no”.
 
Per la seva banda, l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra, ha coincidit amb Molins tant en la conveniència de prioritzar la vinculació del proper PDR i dels Plans de Millora a la instal·lació de xarxes antipedra per a facilitar que l’agricultor aposti per realitzar aquesta inversió atès que aquest sistema s’ha demostrat del tot eficaç, com a fer una crida per a què ENESA no redueixi la subvenció a les assegurances agràries de l’any 2014.
 
La tempesta anava acompanyada de molta aigua, fort component elèctric i molt vent.  Els danys s’han produït tant per la pedra com pel vent  que va arrencar arbres joves  i va malmetre branques, i sistemes de reg, entre altres danys. Si bé la pedra no va ser de grans dimensions, l’intens aiguat i el fort vent van potenciar el seu efecte. Els danys causats van afectar, principalment, els cultius  dels municipis d’Alcarràs i de Gimenells i Pla de la Font.
 
La pedra, d’una mida de fins a mig centímetre, va caure en la majoria de zones barrejada amb aigua. En general, els danys han estat de fins a un 30%  en la zona menys afectada d’Alcarràs (770 hectàrees de fruita dolça , 200 de cereals  i 310 de farratges) i de Gimenells i Pla de la Font (65 hectàrees de fruita dolça, 190 de cereals , 55 de fruits secs i 310 de farratges); mentre l’afectació se situa entre el 80 i 100% en les zona més afectada del municipi d’Alcarràs (225 ha de fruita dolça , 150 de cereals i 320 de farratges).
 
Els forts aiguats també van ocasionar afectacions greus en camins del municipi de Biosca, en una zona d’unes 1.500 hectàrees al nord de la població .
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la visita a la zona afectada.

Imatge de la visita a la zona afectada.
JPG | 153