El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit aquesta tarda l’acte de commemoració dels 20 anys de l’aprovació de la Llei 6/1993, reguladora dels residus a Catalunya. Durant l’acte, el conseller ha agraït la feina dels seus predecessors, així com a tots els directors que ha tingut l’Agència de Residus de Catalunya i tots els seus treballadors. I ha encoratjat a seguir treballant per no donar passes enrere “per avançar en la construcció d’una Catalunya més sostenible”.
A 1993 s’inicià l’ordenació i la millora de la gestió dels residus a Catalunya a través de la Llei 6/1993, de 15 de juliol. S’aprova com una norma bàsica de gestió dels residus que es generen o gestionen a Catalunya. A partir de la Llei es despleguen el Programa general de residus i tres programes específics d’actuació:
- El programa de gestió de residus municipals a Catalunya (març de 1995)
- El programa de gestió de residus especials a Catalunya (març de 1994)
- El programa de gestió de residus de la construcció a Catalunya (desembre de 1995)... El conseller ha remarcat que aquesta llei és la que ha permès que el “model català” sigui un referent per a molts altres països.
El conseller ha destacat que gràcies a aquesta norma el “model català” ha esdevingut un referent per a molts altres països. I ha posat com a exemple algunes de les millores aconseguides aquests darrers 20 anys:
- Al 1993, la recollida selectiva dels residus era de l’1,4% de tots els residus municipals i era bàsicament vidre i paper/cartró. Ara és del 39% i compren altres fraccions com orgànica, envasos lleugers, aparells elèctrics i electrònics, olis vegetals, el tèxtil, la ferralla i fustes, entre altres.
- Fa 20 anys, la recollida selectiva del paper/cartró era d’11.811 tones i la del vidre, de 27.937. Actualment és de 318.000 i de 169.116 tones, respectivament.
- Fa 20 anys, la gestió dels residus municipals només estava controlada en el 50% dels municipis catalans. Ara és al 100% del territori.