El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha arribat a un acord amb les parts implicades en l’assegurança de la recollida de cadàvers. D’aquesta manera, en breu es podrà publicar l’ordre d’ajut a les assegurances, fins ara aturada fins que no es resolgués aquesta problemàtica.
 
La recollida, el transport i la destrucció d’animals morts en les explotacions ramaderes s’organitzava sota la cobertura d’Agroseguro. Això permetia tenir un sistema segur i amb plenes garanties sanitàries. El seu finançament constava de tres parts: el Sistema Nacional de Seguros Agrarios (ENESA), el Departament d’Agricultura i el ramader mateix.
 
Enguany, ENESA va decidir unilateralment reduir les seves aportacions, en unes quanties que en alguns casos suposaven més del 90%. Aquest fet provocava que el cost d’algunes pòlisses patís increments del 600%, 700% o 800%, cosa que afectava especialment el porcí i l’aviram.
 
Des del primer moment, el Departament d’Agricultura, a través de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en coordinació amb la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, va començar a fer gestions amb Madrid i amb el sector per intentar redreçar aquesta situació i buscar alternatives.
 
Era previsible que la majoria de ramaders de porcí i aviram, en no poder assumir aquestes despeses addicionals imprevistes, no asseguressin aquesta part de la seva activitat, i que entrés, per tant, en crisi tot el sistema, amb les possibles conseqüències que es podien derivar d’una mala gestió d’aquests residus.
 
Davant aquesta problemàtica, i després de diverses negociacions, el Departament ha presentat una alternativa: transitòriament, i per donar sortida a aquest exercici, totes les parts implicades faran un esforç de corresponsabilització i hi haurà un repartiment diferent dels costos d’aquests serveis.
 
En aquest sentit, durant l’última trobada celebrada, Agroseguro ha ofert aplicar una rebaixa en aquells apartats on hi havia superàvit de reserves tècniques, i rebaixar, en benefici de l’assegurat, el seu cost de gestió. Les operadores han recalculat els seus costos a la baixa, i aplicaran tarifes diferenciades per a dos grans grups. Finalment, el Departament ha renunciat a l’estalvi que li representava la baixada d’ENESA i passa a aplicar el mateix import total però discriminant la seva aplicació per reequilibrar preus, de manera que el cost mitjà de cada element a assegurar sigui aproximadament el mateix per a tothom.
 
Aquest  acord ha anat acompanyat del compromís dels directors de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, i d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, d’iniciar a partir de setembre una comissió de treball. Aquesta comissió s’encarregarà d’analitzar si és bo continuar amb el sistema d’Agroseguro amb aquestes condicions, de construir possibles alternatives, i d’elaborar propostes per millorar-ne l’eficiència. Paral·lelament, també es faran gestions a Madrid perquè reconsideri la decisió presa aquest any.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.