L'oceanògrafa nord-americana Sallie W. Chisholm guanya el Premi Margalef 2013

query_builder   18 juliol 2013 13:45

event_note Nota de premsa

L'oceanògrafa nord-americana Sallie W. Chisholm guanya el Premi Margalef 2013

Chisholm

 

  • Chisholm és coneguda per haver demostrat els efectes negatius de la fertilització de l'oceà a través de l'addició de ferro, un mètode proposat per a l'eliminació de diòxid de carboni de l'atmosfera

 

  • Gràcies a les seves activitats de divulgació científica, és una figura cabdal a nivell mundial en la promoció de l'oceanografia, així com en els processos de presa de decisions en política marina i gestió

 

El jurat del Premi Ramon Margalef ha decidit guardonar enguany la nord-americana Sallie Watson Chisholm per “ser un dels investigadors més productius, carismàtics i actius en oceanografia biològica i ecologia marina”. També ha volgut destacar que “ha tingut un paper molt important en el descobriment i la comprensió dels organismes fotosintètics dominants en l'oceà, i els seus esforços en aquest camp han culminat en una manera nova i revolucionària d’estudiar la microbiologia dels oceans que ha contribuït al seu millor coneixement”. En concret, Chisholm ha estat capdavantera en demostrar els efectes negatius de la fertilització de l'oceà a través de l'addició de ferro, un mètode proposat per a l'eliminació de diòxid de carboni de l'atmosfera –causant del canvi climàtic-, argumentant que aquest enfocament podria alterar significativament les xarxes tròfiques marines i els cicles biogeoquímics.

 

Nascuda a Marquette, Michigan, el 1947, Sallie Watson Chisholm és doctora en biologia marina per la Universitat d’Albany (Nova York). Actualment treballa als departaments de Biologia i d’Enginyeria Civil i Ambiental del Massachusetts Institute of Technology. També és col·laboradora del Departament de Biologia de la Woods Hole Oceanographic Institution. Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut nombrosos premis, entre els que destaca la Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units, que li ha lliurat el president Obama aquest any 2013.

 

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia el va crear l’any 2004 la Generalitat de Catalunya per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, lliurarà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2013 a la doctora Sallie W. Chisholm en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, el dilluns 21 d’octubre de 2013, a les set de la tarda.

 

Més informació sobre el Premi: www.gencat.cat/premiramonmargalef.

 

 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 54