Acaba la rehabilitació de l'església de la Pedra, a la Coma i la Pedra, al Solsonès

Les obres han tingut un cost de prop de 250.000 euros, el 55% del qual ha estat finançat per l'Incasòl i el 45% restant per l'Ajuntament

query_builder   20 juliol 2013 13:04

event_note Nota de premsa

Acaba la rehabilitació de l'església de la Pedra, a la Coma i la Pedra, al Solsonès

Les obres han tingut un cost de prop de 250.000 euros, el 55% del qual ha estat finançat per l'Incasòl i el 45% restant per l'Ajuntament

El conseller Santi Vila a l'església de La Pedra
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha visitat avui, acompanyat de l’alcalde de la Coma i la Pedra, Marc Escarré, del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i del director de l'Incasòl, Damià Calvet, l’església de la Pedra, una vegada finalitzades les obres de rehabilitació que s’hi han dut a terme.
 
L’actuació està promoguda per l’Ajuntament de la Coma i la Pedra, la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Institut Català del Sòl (Incasòl), dins del programa de l’1% Cultural. Els treballs han tingut un cost de 249.935,84 euros (IVA inclòs), dels quals l’Incasòl ha finançat el 55% i l’Ajuntament de la Coma i la Pedra, el 45%. L’obra s’ha basat en un projecte d’Eidée Arquitectes SLP i ha estat executada per Vallvia Projectes i Obres SL.
 
L’església de la Pedra es troba situada al centre del municipi, enfilada damunt d’una roca. Es tracta d’una construcció feta amb murs de pedra, volta de canó a la nau central i laterals, i acabada amb una coberta de teula a dues vessants suportada per una estructura metàl·lica. L’edifici presentava diferents graus de deteriorament tant en l’estructura com a l’interior. Amb problemes de filtracions d’aigua, esquerdes a la façana i precarietat de les instal·lacions existents.
 
El projecte de rehabilitació que s’ha dut a terme ha consistit en l’enderroc del cos d’entrada principal de l’església, recuperant d’aquesta manera la imatge original de l’edifici. La fonamentació a la base del campanar i la renovació de l’escala que hi accedeix, s’ha refet la coberta del campanar i s’ha reforçat la coberta i les teules trencades. També s’han revestit les parets interiors i exteriors de l’església,s’han rehabilitat els paviments i renovat la fusteria existent.
 
El poble de la Pedra s'alça en un tossal que domina la Vall de Lord, on s’hi troba l'església de la Pedra o Sant Serni de la Pedra. D'aquesta església se'n tenen notícies de molt antic, quan el comte Guifré el Pilós i el bisbe Galderic van fer la repoblació de la Vall entre els anys 872 i 878.
 
És una església romànica del segle IX amb tres absis quadrats amb volta de canó, amagats entre els afegits posteriors del segle XVIII. La porta és de grans dovelles formant un arc de mig punt i resseguides per una pestanya amb bisell al frontis. Té un airós campanar i conserva un altar barroc.

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 494

Foto 1

Foto 1
JPEG | 695

Foto 2

Foto 2
JPEG | 837