La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, durant la segona quinzena del mes de juliol està signant la concreció dels contractes programa per a 2013 amb els ajuntaments de més de 20.000 habitants i els consells comarcals de les Terres de l’Ebre en matèria de serveis socials, programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat. A través d’aquest acord, el Departament destinarà enguany 4,8 M€ al finançament de tots aquests serveis dels ajuntaments de Tortosa, Amposta i dels consells comarcals del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
 
La consellera Munté ha destacat que “la Generalitat fa un esforç important per a mantenir la continuïtat dels serveis inclosos en els contractes programa, especialment els que s’adrecen a cobrir necessitats bàsiques. És per això que s’ha mantingut dotacions extraordinàries com els ajuts d’urgència social”. Munté ha insistit que “malgrat les dificultats econòmiques actuals, s’ha assegurat als ens locals uns ingressos mensuals d’imports corresponents a serveis bàsics i competències delegades”.
 
Com a novetat, enguany s’ha donat compliment al compromís d’incorporar als contractes programa les actuacions d’acció comunitària i atenció al poble gitano. D’aquesta manera, s’avança conjuntament en les polítiques de benestar social partint d’una definició d’objectius compartits que s’avaluen a cada exercici. Així mateix, també s’ha iniciat la incorporació en aquesta via de finançament de les línies d’ajuts a ajuntaments de menys de 20.000 habitants, a la qual en exercicis anteriors es donava resposta amb convocatòries de subvencions anuals.
 
Els contractes programa subscrits s’emmarquen dins de l’Acord marc 2012-2015 entre el Departament de Benestar Social i Família, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). Aquest acord marc permet planificar, conjuntament amb el Departament, la prestació dels serveis socials bàsics i els serveis especialitzats adreçats a polítiques d’igualtat, famílies amb infants, gent gran, persones amb discapacitat, infants i adolescents, persones amb problemes de drogodependències, persones afectades pel VIH/Sida o persones immigrades, entre d’altres.
 
Aquest juliol el Departament, la FMC i l’ACM han actualitzat l’acord per incorporar-hi les novetats i adaptar-lo a la situació econòmica actual i a l’evolució dels grups de treball engegats l’any passat per millorar els serveis.