La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament signen un conveni per a dur a terme el reallotjament de les 38 persones
El Departament de Benestar Social i Família coordinarà el procés d'acompanyament social de les famílies en l'etapa prèvia al seu reallotjament, durant el procés de canvi de domicili i també durant les setmanes posteriors

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família liderarà el procés de reallotjament de 7 famílies que actualment viuen en un solar al terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda.
Es tracta de 38 persones gitanes, que sempre han viscut en una situació de seminomadisme en diversos habitatges no convencionals (caravana, camió, barraques...). Fa uns 10 anys van instal·lar-se a Santa Perpètua on actualment ocupen uns terrenys de titularitat privada que no poden ser destinats a habitatge.
Atesa la situació de vulnerabilitat i el risc d'exclusió social de les famílies, el Departament de Benestar Social i Família, en el marc del Pla Integral del Poble Gitano, ha posat en marxa un dispositiu per coordinar el procediment, juntament amb l'Ajuntament de Santa Perpètua i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que permeti a les famílies traslladar-se a uns habitatges i iniciar una nova etapa. Per a fer-ho, el consistori i la Generalitat han signat un conveni de col·laboració que posa l’accent en la vessant social del reallotjament i preveu dur a terme un acompanyament social paral·lel, indispensable per minimitzar l’impacte social i humà que genera el fet de ser remogut del lloc on habitualment es resideix.
En aquest sentit, el Departament de Benestar Social i Família coordinarà el procés d'acompanyament social de les famílies en l'etapa prèvia al seu reallotjament, durant el procés de canvi de domicili i també durant les setmanes posteriors per tal de garantir-ne la seva adaptació en els nous habitatges. Aquest procés és essencial al tractar-se de famílies que viuen -i han viscut sempre- en règim de seminomadisme i mai en comunitats de veïns tradicionals. Aquestes circumstàncies, juntament amb el fet que les famílies estan en situació de risc d'exclusió social i que hi ha menors d’edat entre els residents, fa necessari portar a terme una acció social intensiva i efectiva.
Concretament, el Departament de Benestar Social i Família durà a terme les tasques d'acompanyament integral durant les tres fases del reallotjament, educant les famílies en els valors de la vida en comunitat, formant-les en hàbits de convivència i acompanyant-les en els dubtes i interrogants que un canvi d'aquestes característiques comporta en la vida de qualsevol ciutadà. L'equip d'acompanyament de les famílies estarà integrat per quatre persones, totes elles gitanes, expertes en processos de mediació, reallotjament i acompanyament social.
Cal destacar que una part molt important de la tasca de l’equip de reallotjament consistirà en facilitar que el procés d’adaptació dels menors d’edat en les noves escoles sigui òptim, garantint un acompanyament específic dels infants i joves.
El procés de reallotjament comença avui amb la signatura del conveni entre l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família.
S'espera que les famílies estiguin instal·lades en els seus nous habitatges durant el mes de setembre. L'acompanyament però continuarà, com a mínim, fins al mes de desembre.
Les famílies seran reallotjades en diversos municipis del Vallès i ocuparan habitatges del parc públic de la Generalitat de Catalunya amb unes condicions inicials adaptades a la situació de vulnerabilitat, d'acord amb allò establert en el procediment d'excepcionalitat previst en la normativa.
L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda donarà suport a les famílies durant el procés de reallotjament, posant totes les facilitats per tal que les famílies s'integrin en els nous municipis i continuïn gaudint dels serveis i de les prestacions bàsiques sense cap alteració.
Una actuació en el marc del Pla integral del poble gitano
El Departament de Benestar Social i Família lidera el procés de reallotjament d’aquestes famílies en el marc del Pla integral del poble gitano a Catalunya. Aquest pla té per objectius marcar polítiques d’actuació transversals i integrals a favor del poble gitano; equiparar socioculturalment i econòmica el poble gitano amb la societat de la qual formen part; sensibilitzar la població catalana i donar-li a conèixer la cultura gitana com a integrants i membre de la cultura de Catalunya, i integrar la perspectiva de gènere i de les dones gitanes.
En matèria d’habitatge, el pla contempla diverses mesures com ara la signatura de convenis de col·laboració amb entitats per tal de fer mediació per a la gestió de l’habitatge social; la creació d’espais de reflexió amb l’objectiu de marcar una línia de recerca de bones pràctiques per a la superació de les desigualtats en l’àmbit de l’habitatge; o la incorporació de l’abordatge social i cultural des d’una visió integral de la gestió de les polítiques d’habitatge amb el poble gitano.