El Govern de la Generalitat ha obert la segona convocatòria del programa SUMA adreçada als centres de recerca catalans perquè assoleixin estructures integrades de major massa crítica i competitivitat científica. El Govern ha encarregat la gestió de la convocatòria a la Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (CERCA), entitat adscrita al Departament d’Economia i Coneixement.
 
La segona convocatòria del programa SUMA promourà actuacions de dos tipus: 
  • Noves integracions i fusions entre centres de recerca CERCA i/o altres estructures o institucions col·laboradores 
  • Renovació de projectes SUMA anteriorment finançats entre centres CERCA i/o altres estructures o institucions col·laboradores
Les institucions col·laboradores són tots aquells centres de recerca, universitats, centres tecnològics, grans instal·lacions o qualsevol altra entitat que tingui d’entre les seves finalitats principals la recerca.
 
Els centres interessats en aquesta convocatòria del programa SUMA hauran de presentar la sol·licitud acompanyada d’un avantprojecte amb la memòria tècnica en suport electrònic a l’adreça de correu suma@cerca.cat. A l’hora de seleccionar els projectes es valorarà l’oportunitat, l’eficàcia i l’eficiència, l’impacte en l’increment de la visibilitat internacional, de massa crítica i d’estalvi.
 
El termini de presentació dels projectes acaba el proper 30 de setembre de 2013. Les propostes seran gestionades per la Institució CERCA que les elevarà al Govern perquè els avantprojectes que compleixin amb els requeriments i objectius del programa siguin analitzats i valorats.
 
El programa SUMA i els centres CERCA
 
En els darrers deu anys la Generalitat ha fet una aposta per la creació d’un conjunt propi de centres de recerca (CERCA) caracteritzats per l’excel·lència en determinats àmbits de coneixement. Aquests centres, amb un model de gestió autònom i dedicació exclusiva a la recerca, constitueix un dels canvis més destacats del sistema de ciència i tecnologia català. La voluntat de la Generalitat és situar aquestes institucions com a referents internacionals en generació de coneixement, captació de talent i transferència al teixit productiu, a fi i efecte d’incrementar la competitivitat de la nostra economia i millorar el benestar de les persones. 
 
L’any 2012, CERCA va llançar la primera edició del Programa SUMA, impulsat per la Generalitat de Catalunya, per tal de potenciar la col·laboració i integració entre centres de recerca CERCA resultant amb 6 projectes seleccionats: 
  • Institut Català de Recerca Aplicada, Innovació i Creativitat Tecnològica (ARTIC) 
  • Institut de Recerca en Salut Global (ACCIS) 
  • Suma en Paleontologia Catalana (SPC) 
  • Paleoecology, Archaeology and Cultural Heritage (R3) 
  • Integració de l’Institut Josep Carreras i el Servei d’Hematologia Grup d’Hematologia i Trasplantament de l’Hospital de Sant Pau, l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau i el Bang de Sang i Teixits de Catalunya (IJC/St.Pau) 
  • Fusió dels instituts ICN i CIN2
El detall d’aquests projectes es pot consultar a l’adreça http://cerca.cat/suma/projectes-seleccionats-2012/.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 161