El Departament referma el seu compromís amb les agrupacions de defensa vegetal i informa sobre la situació de les plagues que afecten el sector
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha celebrat aquesta setmana la Taula sectorial agrària de la flor i la planta ornamental, a la seu de l’Oficina Comarcal del DAAM al Maresme, ubicada a les dependències del Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar. La Taula ha comptat amb la presència de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos i JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), el Gremi de Jardineria de Catalunya, la Federació d’Associacions de Viveristes de Catalunya, el Mercat de la Flor i de la Planta Ornamental de Catalunya i la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC).
 
En el decurs de la Taula, per part del Departament es va presentar, en primer lloc, la proposta de nova ordre de les agrupacions de defensa vegetal (ADV) per a l’any 2013, on es destaquen, com a principals novetats, l’aportació del Govern al finançament en uns nivells molt similars als dels darrers tres anys, establert en 2 milions d’euros, dels quals probablement caldrà reduir el percentatge pertinent i corresponent a l’ajustament pressupostari, la qual cosa suposarà reduir l’import fins als aproximadament 1,8 M€. També s’ha detallat el canvi d’orientació dels ajuts que representa l’objectiu de suport als programes d’actuació en matèria fitosanitària, en especial les actuacions derivades de la gestió de xarxes de vigilància i les finques demostratives en gestió integrada de plagues per tal d’adaptar-se a la directiva d’ús sostenible de plaguicides, que entrarà en vigor, pel que fa a aspectes com l’assessorament obligatori per a les explotacions agrícoles, a partir de l’1 de gener de 2014.
 
Precisament, també es va informar de les novetats en relació amb l’aplicació de la directiva d’ús sostenible; en aquest sentit, en l'àmbit estatal s’han publicat a la pàgina web del Ministeri les condicions mínimes per a les explotacions que quedaran exemptes del requeriment de disposar d’un assessor, mentre que en l'àmbit de la normativa catalana es va informar de les darreres ordres publicades, relatives a la formació de les persones que realitzen activitats relacionades amb l’aplicació de productes fitosanitaris i el reconeixement de la condició de persona assessora en gestió integrada de plagues, respectivament.
 
A banda es va informar de la situació de la plaga del foc bacterià a Catalunya, de la qual enguany s’han detectat fins ara focus a les demarcacions de Lleida i Girona. En tots els casos es va informar de les mesures empreses des del Departament, basades en una actuació ràpida i contundent sobre les parcel·les afectades per tal d’evitar-ne la propagació. En aquest sentit, el subdirector general d’Agricultura, Joan Gòdia, va informar que tal com s'ha manifestat des de fa temps, el Departament és partidari de continuar apostant per la prospecció i eradicació de la plaga, així com pel manteniment de Catalunya com a zona protegida davant del foc bacterià.
 
En relació amb noves plagues que afecten el sector, es va informar de l’escarabat Anaplophora chinensis, que afecta diverses espècies de frondoses, i la nova normativa publicada aquesta mateixa setmana sobre la modificació de l’ordre sobre les mesures a aplicar respecte a Paysandisia archon. Igualment, es va fer un resum de la nova normativa en relació amb la regulació dels vivers, que inclou el Decret 1318/2012, que aglutina tota la normativa catalana  existent fins ara i l’adapta a l’europea, simplificant d’aquesta manera tota la normativa que afecta el material vegetal, alhora que es crea un registre únic de material vegetal.
 
Per la seva banda, el sector va exposar la preocupació per la davallada de participants en el Projecte de les Viles Florides, i va reclamar el màxim suport del DAAM per a l’edició d’enguany, alhora que es va convidar totes les associacions relacionades amb el sector que encara no col·laboren en el projecte a incorporar-s’hi per fer-lo més atractiu i incitar a un major consum de planta i flor ornamental.
 
Finalment es van presentar dos projectes d’interès per al sector. D’una banda el de l’estudi sobre la reutilització de les aigües pluvials a la comarca del Maresme, la realització del qual va ser un compromís adoptat pel Departament a petició de les entitats representades a la Taula. L’estudi s’inicia amb un resum de dades estadístiques de la comarca, proposa un cas pràctic, determina els costos de construcció de les diferents solucions proposades i fa esment de les línies d’ajut a què es poden acollir aquestes actuacions, i finalment descriu una explotació real que va dur a terme aquest tipus d’aprofitament. D’altra banda, es va presentar el Pla estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya 2013-2020, aprovat per Acord de Govern i liderat pel Departament d’Agricultura, on es va fer una anàlisi especial pel que fa a les mesures que aquest pla preveu amb relació al sector de la flor i la planta ornamental.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.