Mesures destacades que s'aplicaran els propers mesos
Mesures destacades que s'aplicaran els propers mesos
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya ha convocat una nova reunió de la Comissió tècnica per la lluita contra el caragol poma.
 
Hi han assistit el Director General de Desenvolupament Rural, així com el Director Territorial a les Terres de l’Ebre, i representants de les Direccions  Generals de Medi Natural i Agricultura. Com en altres ocasions hi estaran presents l’equip tècnic del DAAM, Forestal Catalana, i membres de les Comunitats de Regants, d’Arrossaires, de la càmera Arrossera, de SEO Birdlife, les ADV, i representants dels diferents sindicats agrícoles (UP, JARC, ASAJA).
 
Durant la Comissió tècnica s’ha fet un breu recorregut per les accions realitzades durant la primavera, analitzant la eficàcia i/o la idoneïtat d’aquestes. Es mostrarà igualment quin és l’estat actual de la plaga, tant en la seva distribució pel arrossars i canals de rec i drenatge del Delta, com la situació dels nuclis aïllats, i de l’abast de la plaga al riu.
 
Dintre de la col·laboració que s’està portant a terme el DAAM amb les Comunitats de Regants, i especialment amb l’esquerra, on s’està patint els majors esforços de lluita, el president de la Comunitat explicarà els acords establerts pels comuners en la passada Assemblea Extraordinària, i els seus efectes sobre la lluita contra la plaga.
 
Altre aspecte important que s’ha presentat en la Comissió Tècnica, és el desenvolupament de la investigació i recerca impulsada per la Direcció General d’Agricultura mitjançant:
 
-  l’IRTA, i que recull bàsicament els estudis de nous productes fitosanitaris susceptibles de ser aplicats en la lluita contra el caragol poma, els estudis genètics concloents de identificació de l’espècie (un dels requeriments d’Europa), i dels efectes de les saponines sobre les espècies que habiten el Delta, i sobre el grau de degradació d’aquestes.
 
- Laboratori del DAAM en Canal Vell, on s’estan testant l’eficàcia de les saponines utilitzades,  nous productes per combatre la plaga, i altres dispositius de contenció.
 
- Recerca de la Subdirecció General d’Agricultura sobre l’efecte de la salinització sobre els sols del Delta.
 
A destacar, i com eix bàsic de la reunió de la Comissió Tècnica, el DAAM procedirà a assenyalar les actuacions proposades per a desenvolupar en l’últim quadrimestre de l’any.
 
També s’ha analitzat el pla de treball proposat basat bàsicament en la salinització, l’assecament i la neteja de la xarxa de canals. Ara un equip tècnic treballarà per dissenyar quines eines són les parcel·les afectades per cada mesura i com s’actuarà a la xarxa de reg.
 
Resum de mesures generals proposades per la segona meitat del 2013:
 
-          L’eixut hivernal, amb els períodes i procediments previstos, i que s’hauran de acabar de perfilar en la reunió. Igualment es tractarà el tema de les agro-ambientals versus l’eixugat hivernal.
 
-          La salinització dels canals de drenatge amb aigua de mar. En aquest punt es plantejaran les diferents alternatives d’actuació, i les avantatges i desavantatges de cadascuna d’elles. Aquesta actuació pot comportar el tractament selectiu d’arrossars amb aigua de mar.
 
Totes aquestes mesures tenen com objectius:
 
-          Garantir la collita l’any vinent sense pèrdues, o que aquestes siguin mínimes.
-          Extirpacions completes amb consolidació permanent.
-          Aturar definitivament la dinàmica expansiva.

1  

Fitxers adjunts

Mesures destacades que s'aplicaran els propers mesos

Mesures destacades que s'aplicaran els propers mesos
JPG | 109