Protecció Civil de la Generalitat ha posat en PREALERTA el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT durant el dia d'avui, per l’elevat risc d’incendi que afecta gran part del país (el sud, i el sud de les demarcacions de Lleida i Catalunya Central i est de la demarcació de Girona), d’acord amb les previsions del Cos d’Agents Rurals i el Servei de prevenció d'incendis forestals de la Direcció General de Medi Natural, depenents ambdós del departament de d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
D’acord amb la situació actual, el risc d’incendi forestal és molt alt per a les comarques següents:
  • Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf i Vallès Occidental
  • Demarcació de Catalunya Central: Anoia i Bages
  • Demarcació de Girona: Alt Empordà, Gironès i La Selva
  • Demarcació de Lleida: Garrigues
  • Demarcació de Tarragona: Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès
  • Demarcació de Terres de l'Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre i Terra Alta
A més, durant el dia d’avui les següents comarques tenen un risc d’incendi forestal alt: Baix Camp, Baix Empordà, Barcelonès, Maresme, Segarra, Segrià, Urgell i Vallès Oriental.
 
Es demana extremar les precaucions en zones boscoses o properes al bosc, evitant qualsevol activitat generadora de risc d’incendi forestal. Igualment, cal avisar el telèfon d’emergències 112 si es veu una columna de fum, indicant la posició on es trobeu i d’on surt el fum.
 
La situació de risc d’incendi és deguda a la presència de vent sec de Ponent i a les molt altes temperatures que afecten part del país incloent zones vulnerables com les metropolitanes. Les molt altes temperatures afectaran les comarques de Girona i litoral i prelitoral de les comarques de Barcelona, on està previst que hi hagi avui un augment de les temperatures respecte els darrers dies i respecte el que és habitual en aquesta època. Per això, Protecció Civil ha emès un avís de risc per calor del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya.
 
Cal que les persones vulnerables com criatures, gent gran i malalts crònics prenguin precaucions bàsiques com reduir l’activitat física, hidratar-se molt, evitar sortir les hores de màxima insolació i, en tot cas, fer-ho tapant-se el cap. En tot cas, seguiu els consells del Canal Salut clicant aquí.
 
De cara a demà, les previsions indiquen que millora la situació tant pel que fa a risc d’incendis com per al risc per calor.
A més, es recorda que d’acord amb el Decret 64/1995 de mesures per a la prevenció dels incendis forestals, queden anul·lades les autoritzacions per activitats amb risc d’incendi forestal que, segons les condicions específiques establertes en cada cas, estiguin afectades i així ho informi el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.