• El cap de l’Executiu ha comparegut avui a petició pròpia davant la comissió d’afers institucionals del Parlament sobre l’anomenat cas Palau

 

  •  Artur Mas ha recordat que tant a les investigacions de la fiscalia com a la “macroauditoria” del primer Govern tripartit no es va trobar res

 

  •  El president ha afirmat que si del judici “se’n derivessin responsabilitats, i estic convençut que no, es tornarà fins a l’últim cèntim d’euro”
El president Mas, en un moment de la seva compareixença
El president Mas, en un moment de la seva compareixença
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui al Parlament de Catalunya que respecte a l’anomenat cas Palau de la Música “s’han donat i se seguiran donant explicacions, ningú pot dir que no se’n donen, altra cosa és si aquestes explicacions són les que alguns volen sentir”. El president ha recordat que en totes les investigacions fetes tant per la fiscalia com en la “macroauditoria” que va fer el primer Govern tripartit “no es va trobar res, perquè no hi havia res”.
 
Durant la seva compareixença a petició pròpia davant la comissió d’afers institucionals del Parlament, el cap de l’Executiu ha anunciat que si en el procés judicial per l’anomenat cas Palau de la Música “se’n derivessin responsabilitats, i estic convençut que això no passarà, es tornarà fins a l’últim cèntim d’euro”. Ha afegit que “com s’ha fet en el passat respecte a convenis legals, sempre que ha calgut hem assumit decisions sobre responsabilitats i tampoc serà l’excepció en el futur”.
 
El president ha recordat que fa uns anys, com a secretari general del seu partit, va decidir retornar els 630.000 euros corresponents a convenis entre el Palau de la Música i la Fundació CatDem vinculada a CDC. “Vaig decidir que es tornessin tots els diners d’aquells convenis, encara que fossin legals, coneguts per la Generalitat i també per Agència Tributaria”, perquè “no era només un problema de legalitat, sinó d’aparença i bones practiques”, ha explicat el president, que ha avançat que ja s’ha tornat la meitat d’aquesta quantitat, fruit d’un acord entre la Fundació i el Palau.
 
El president Mas ha insistit que no hi ha cap membre del Govern ni de l’actual direcció del partit imputats, per la qual cosa no se li poden demanar responsabilitats polítiques. Artur Mas ha reiterat la seva confiança en els responsables de finances de CDC i ha  recordat que des dels anys noranta Convergència va optar per separar la direcció política de les finances del partit.  
 
Respecte a les presumptes comissions a l’empresa Ferrovial, el president ha demanat als diputats que mirin “totes les obres on es cobraven suposades comissions” i s’ha preguntat que “si una obra s’adjudica al que queda millor en el concurs, quin tracte de favor n’hi ha?”.
 
En el torn de rèplica, el cap de l’Executiu ha respost als que volen la seva dimissió que “si creuen que ho he de fer, tenen un mecanisme, presentin una moció de censura i guanyin-la” i ha afegit que aquest “és un mecanisme perfectament establert, però crec que plantejar-ho així és absolutament exagerant i partidari”.
 
Respectar la igualtat de tracte de les parts i la presumpció d’innocència
 
Artur Mas ha demanat a les formacions polítiques que prevalguin els principis de la igualtat de tracte de les parts – acusació i defensa - davant d’un judici i el de presumpció d’innocència, perquè “si no el respectem, vol dir que el que s’ha de demostrar és la innocència i no la culpabilitat”. “Si donem valor a aquests principis d’igualtat i presumpció d’innocència, farem un favor a les bones pràctiques generals i a una major salut del nostre sistema democràtic”, ha reblat. En aquest sentit, ha recordat que la interlocutòria del jutge parla d’indicis, no de proves.
 
Mesures de transparència
 
Així mateix, el president de la Generalitat s’ha referit en la seva compareixença a les actuacions que està duent a terme el Govern per millorar les bones pràctiques i la transparència.  Ha recordat la creació de l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública i de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya, així com les 51 mesures fruit de les dues reunions per a la regeneració democràtica que va convocar amb els màxims representants dels organismes de control institucional, el febrer passat al Palau de la Generalitat. Entre aquestes mesures es troba el portal  de la transparència del Govern, que s’ha posat en funcionament aquesta mateixa setmana.
 

1  

Imatges

El president al Parlament

El president al Parlament 341