Protecció Civil posa en prealerta el pla INFOCAT i demana a la població extremar les precaucions prop de zones forestals

query_builder   1 agost 2013 13:35

event_note Nota de premsa

Protecció Civil posa en prealerta el pla INFOCAT i demana a la població extremar les precaucions prop de zones forestals

 

  • L’augment del perill d’incendis ve donat per l’increment de les temperatures i les baixes humitats
 
  • A banda del risc d’incendi, també hi ha previsió d’elevades temperatures, amb la qual cosa es demana molta prudència sobretot en els col·lectius més vulnerables
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat aquest matí en PREALERTA el Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya INFOCAT per la situació que es preveu els propers dies d’elevades temperatures i baixes humitats relatives, la qual cosa fa incrementar el perill d’incendis forestals.
 
L’episodi es preveu que duri almenys fins a principis de la setmana vinent, amb la qual cosa des de Protecció Civil es demana a la població molta prudència pel que fa a les activitats prop de zones forestals.
 
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural també ha recomanat avui extremar les precaucions evitant, en la mesura del possible, les activitats prop de zones forestals a les hores de màxima insolació (de 13 a 18 hores), i seguir l’evolució de la situació mitjançant el mapa de perill diari, el qual es pot consultar al seu web.
 
Avui el risc d’incendi forestal és molt alt a les comarques següents:
 
- Demarcació de Barcelona: Baix Llobregat, Vallès Occidental
- Demarcació de Catalunya Central: Bages i Anoia
- Demarcació de Lleida: Urgell
- Demarcació de Tarragona: Conca de Barberà i Priorat.
- Demarcació de Terres de l'Ebre: Terra Alta i Ribera d’Ebre
 
 
A més, durant el dia d’avui les següents comarques tenen un risc d’incendi forestal alt:
Alt Camp, Alt Penedès, Segrià, Garrigues, Segarra, Selva i Maresme.
 
Aquest episodi de risc afectarà principalment les zones del litoral i prelitoral en les quals es preveu un perill alt. Cal tenir en compte que aquesta zona és molt vulnerable per estar altament poblada i per la interfase amb el teixit urbà, fet que incrementa substancialment el risc.
 
De moment el cos d’Agents Rurals no ha previst mesures de tancament d’accessos a massissos forestals, tot i que incrementarà la vigilància a les zones més sensibles inclosos els mitjans aeris.
 
D’altra banda, les empreses de serveis bàsics han anul·lat les tasques de manteniment a les hores centrals del dia a les zones de més risc.
 
També es recorda als municipis la necessitat que intensifiquin la vigilància i prevenció a les zones de més risc, especialment si hi ha activitats de lleure, i que difonguin a la ciutadania els consells de prevenció i autoprotecció amb la participació dels serveis i voluntariat de protecció civil municipal.
 
La Direcció General de Protecció Civil també intensificarà la difusió dels consells d’autoprotecció a la població i està informant d’aquesta situació de risc tant a acampades i rutes, com a cases de colònies ubicades a les zones més conflictives.
 
A les urbanitzacions i zones habitades prop del bosc cal extremar les precaucions, i és important recordar que en cas d’incendi el confinament dins les cases és la mesura de protecció més efectiva a no ser que les autoritats indiquin el contrari. A més, cal mantenir neta de fulles, branques, etc, totes les parcel·les.
 
Bombers de la Generalitat prepara el dispositiu habitual en aquests casos per una resposta immediata davant qualsevol avís de foc.
 
El Servei Català de Trànsit també posarà en marxa el dispositiu informatiu a través dels panells ubicats a les principals vies de comunicació.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que l’episodi de calor (no arriba a ser onada de calor) seguirà els propers dies amb alts i baixos dins de temperatures força elevades, probablement les més elevades de l’any.
 
Demà serà el dia que es preveuen més elevades, especialment a les zones de l’Alt Empordà, Garrotxa, Catalunya Central i Ponent. Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) demana extremar les precaucions en el cas de la població vulnerable (gent gran, nens i persones amb malalties cròniques), evitant, si és possible, sortir al carrer a les hores de màxima insolació, hidratant-se molt i tapant-se el cap si s’està a l’aire lliure.
 
Tanmateix, si es té parents, amics o coneguts d’edat avançada o amb malalties cròniques i que viuen sols o passen l’agost sols, cal fer seguiment de què es troben correctament. En cas d’emergència cal trucar al telèfon 112.
 
 
Barcelona, 1 d’agost de 2013

1  

Imatges

Mapa de perill d'incendis per avui dijous

Mapa de perill d'incendis per avui dijous 51