Territori i Sostenibilitat licita la instal·lació de barreres antiallaus a la Val d'Aran i al Pallars Sobirà

query_builder   8 agost 2013 12:59

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat licita la instal·lació de barreres antiallaus a la Val d'Aran i al Pallars Sobirà

  • L’actuació compta amb un pressupost d’1,5 MEUR i té com a objectiu disminuir l’afectació en el trànsit causada per la neu, amb una especial atenció a la carretera C-28
 
  • Les obres començaran la tardor vinent, per tal que les barreres estiguin enllestides per l’inici de les nevades
 
  • Els treballs s’emmarquen en un pla dissenyat pel Departament per evitar allaus, en coordinació amb el Conselh Generau d’Aran i els municipis de la zona
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat la licitació de les obres d’instal·lació de proteccions antiallaus a la xarxa viària de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, per un import d’1,5 MEUR. Aquests treballs permetran millorar la seguretat viària i disminuir les incidències causades per la neu en el trànsit a les carreteres de la zona, amb una especial atenció a la C-28.
 
Alguns trams de carreteres de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà es veuen afectats periòdicament per allaus de neu procedents de les muntanyes adjacents, que afecten la circulació del trànsit. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua.
 
Les obres que ara es liciten tenen com a objectiu reduir aquestes afectacions mitjançant la construcció de barreres antiallaus en les vessants que aboquen la neu sobre la carretera. Aquesta actuació s’emmarca en el programa que el Departament de TES desenvoluparà per evitar allaus, en coordinació amb el Conselh Generau d’Ara i els ajuntaments del territori.
 
Les barreres antiallaus previstes són estructures metàl·liques elàstiques que, situades en la zona d’inici i generació de l’allau, permeten frenar el mantell de neu i impedir que llisqui fins a la carretera. En concret, les funcions d’aquestes barreres són proporcionar un suport addicional a la neu per evitar l’inici de l’allau; limitar la propagació i el volum de l’allau mitjançant la creació d’una discontinuïtat i aturar petits allaus per tal d’impedir que vagin guanyant volum.
 
Les estructures que s’instal·laran estan formades per panells fabricats amb malla de cable que s’uneix a unes bigues metàl·liques en forma de creu i se subjecten al terreny mitjançats ancoratges i cables. Els panells se situen en fileres, en sentit perpendicular a l’avenç del possible allau.
 
En total, s’instal·laran 1.500 metres de barreres antiallaus. S’ubicaran principalment en el tram de la C-28 comprès entre Baquèira i Tonyon, al municipi de Naut Aran. Així mateix, s’instal·laran proteccions antiallaus en punts de  la C-28 al terme d’Alt Àneu (Pallars Sobirà)  i de la carretera d’accés a Beret (C-142B). Les obres començaran la tardor vinent, amb l’objectiu que s’enllesteixin de cara a l’inici de les nevades.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 43