• Les pluges poden afectar qualsevol indret de Catalunya, sobretot Ponent i nord del país, aquesta tarda, nit i matinada. Protecció Civil recorda que cal seguir els consells d’autoprotecció i evitar situacions de risc
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en prealerta el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT, per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen precipitacions que poden ser intenses a partir d’avui al migdia-tarda sobretot a Ponent i meitat nord, de matinada a qualsevol punt, i demà dissabte a l’est del país.
 
Segons el SMC, a partir d’avui al migdia pot haver-hi xàfecs que aniran acompanyats de tempesta a les zones de muntanya de la meitat nord i de l’extrem sud del país. A partir del vespre es preveu l’entrada d’un front per ponent que al llarg de la nit afectarà tot el territori català i que progressivament s’anirà desplaçant cap a l’est durant el dia de demà.
 
L’avís per intensitat de pluja preveu que poden caure més de 20 l/m2 en 30 minuts, i que les pluges aniran acompanyades de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
 
Protecció Civil recorda que es pot seguir l’evolució meteorològica al compte de Twitter @meteocat i els consells d’autoprotecció al compte de twitter de Protecció Civil @emergenciescat
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana que la ciutadania prengui les mesures d’autoprotecció necessàries en funció de la situació meteorològica i adapti les seves activitats de lleure i professionals.
 
També es demana precaució a la ciutadania en general a prop de lleres, rius i guals: en el moment de la tempesta cal allunyar-se d’aquest punts, no travessar-los mai i situar-se en algun punt elevat si és possible. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Als àmbits urbans cal mantenir nets els embornals, les terrasses i patis i els accessos als baixos per evitar l’acumulació d’aigua, sobretot si habitualment es produeix aquesta afectació. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil ha avisat els municipis afectats per la situació de risc i informarà les activitats com càmpings, colònies i travesses de l’evolució de la previsió.
 
Des de Protecció Civil també es recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.
 
Cal recordar que la situació de Prealerta no comporta l'activació del pla INUNCAT.
 
 
ADJUNTEM ELS MAPES DE RISC MUNICIPAL DE PLUJA PER AVUI I DEMÀ
 
 

1  

Imatges

Mapes de risc municipal d'avui i demà

Mapes de risc municipal d'avui i demà 240