Ramon Farré referma el compromís de la Generalitat amb el desenvolupament del parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso

query_builder   30 agost 2013 16:05

event_note Nota de premsa

Ramon Farré referma el compromís de la Generalitat amb el desenvolupament del parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso

 
Assegura que quan la situació econòmica ho permeti es farà efectiva l’aportació de l’1% cultural corresponent a les obres del Segarra-Garrigues, fins ara congelada
 
Està prevista l’habilitació a l’espai d’una sala d’acolliment i una aula pedagògica
 
El parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso, a Guissona, té previst incorporar un nou espai de recepció i acolliment per als visitants i una aula pedagògica adreçada als alumnes de les escoles, un dels tipus de públic que el Patronat d’Arqueologia de Guissona vol potenciar. L’ampliació també preveu habilitar serveis.
 
El projecte del nou espai ja està realitzat i aprovat com a beneficiari del finançament a través de l’1% cultural de les obres del canal Segarra-Garrigues,  tot i que ara per ara no es coneix la data en què es podrà fer efectiva l’aportació.
 
El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en el transcurs d’una visita al parc arqueològic de Iesso i al Museu de Guissona Eduard Camps, ha expressat el compromís de la Generalitat amb el projecte i ha afirmat que “quan l’economia ho permeti, destinarem els recursos necessaris per incrementar el potencial d’aquest patrimoni que avui ja tenim i que ja té un relleu molt important”. Farré ha ressaltat el valor històric i cultural del parc arqueològic de Iesso, del qual ha dit que es tracta d’un “lloc privilegiat per a l’estudi i coneixement de la romanització des del segle I a. C. fins al segle VI d.C.”.
 
El director del Patronat d’Arqueologia de Guissona, Josep Guitart, ha qualificat de “moment dolç” l’etapa actual del jaciment, sobretot arran de l’empenta que va suposar per al projecte la col·laboració econòmica a través dels fons europeus Feder, que ha permès “organitzar el parc, posar-lo en valor, poder donar un sentit més complet a la visita i fer el museu que complementa i interpreta el parc i el que fou la Iesso romana”. L’actuació ha fet possible la recuperació d’una part de la muralla, de les restes de les termes i d’una casa senyorial, així com de diversos carrers.
 
Guitart també ha subratllat la vessant de recerca arqueològica del jaciment. Aquest estiu hi ha treballat trenta estudiants de diferents universitats de l’estat.
 
El parc arqueològic de la ciutat romana de Iesso i el seu museu, inaugurats al setembre del 2011, ha rebut diversos guardons per la seva creativitat en el camp de la cultura i el patrimoni arqueològic. Destaquen el Premi Europeu AADIPA 2013 d’intervenció en el patrimoni arquitectònic, que lliura el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; el Premi Auriga 2012, en categoria d’exposicions permanents, o el reconeixement obtingut a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme 2013.
 
En la visita al parc arqueològic de Iesso i al Museu de Guissona Eduard Camps, Farré ha estat acompanyat per l’alcalde, Xavier Casoliva, el director del Patronat d’Arqueologia de Guissona, Josep Guitart, i el director dels Serveis territorial de Cultura, Josep Borrell.

2  

Fitxers adjunts

Foto de la visita al parc arqueològic de Iesso (I)

Foto de la visita al parc arqueològic de Iesso (I)
JPG | 1568

Foto de la visita al parc arqueològic de Iesso (II)

Foto de la visita al parc arqueològic de Iesso (II)
JPG | 1585