El Govern millora l'atenció als ciutadans amb el Pla interdepartamental d'interacció dels serveis sanitaris i socials

El Govern millora l'atenció als ciutadans amb el Pla interdepartamental d'interacció dels serveis sanitaris i socials

query_builder   3 setembre 2013 15:53

event_note Nota de premsa

El Govern millora l'atenció als ciutadans amb el Pla interdepartamental d'interacció dels serveis sanitaris i socials

  • L’objectiu del Govern és reforçar l’acció conjunta dels serveis sanitaris i socials en el tractament de les malalties, especialment les cròniques
  • La prevenció i l’atenció als malalts crònics és un dels objectius prioritaris del Govern i aquest Pla és un dels resultats del desplegament del Pla de Salut 2011-2015
  • El 74% de la població catalana manifesta tenir una malaltia crònica i s’estima que, d’aquests, 140.000 ciutadans pateixen una situació de dependència
El Govern ha aprovat avui la creació del Pla interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials, que reforçarà l’acció conjunta dels departaments de Salut i de Benestar Social i Família en el tractament de les malalties, especialment les cròniques. L’objectiu és millorar l’atenció sanitària i sociosanitària dels ciutadans amb la creació d’una xarxa de serveis centrada en les persones, integral i integrada, eficient i de qualitat, que a més garanteixi la continuïtat i l’eficiència en l’ús dels recursos.
 
El Pla posa un èmfasi especial en l’atenció a les persones que pateixen alguna malaltia crònica, tal com estableix el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat inclòs en el Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que aborda aquestes patologies des d’una perspectiva integradora tant des del punt de vista sanitari com de serveis socials.
 
El Programa Interdepartamental d’interacció dels serveis sanitaris i socials té els objectius següents:
 
  1. La integració de caràcter instrumental de la xarxa pública sanitària i la de serveis públics de l’ICASS: l’objectiu és donar una atenció integral a les persones en residències assistides. Això s’aconseguirà amb la interacció de residències assistides de gent gran i de persones amb discapacitat, i l’atenció primària i comunitària d’atenció a la salut, els centres sociosanitaris i els hospitals d’aguts.
 
Concretament, s’optimitzaran els recursos i les capacitats conjuntes i s’elaboraran protocols assistencials comuns per establir un model assistencial de qualitat que coordini les actuacions sanitàries dels diferents dispositius d’ambdues xarxes.
 
  1. La interacció entre la xarxa d’atenció especialitzada de salut i la xarxa de serveis socials bàsics: en aquest cas, l’objectiu del Pla és establir mecanismes de coordinació que permetin fer efectives les necessitats d’atenció especialitzada, continuïtat assistencial i la prestació de serveis socials, generant vies d’interacció on les persones i les seves necessitats siguin el centre dels serveis.
 
  1. La interacció entre els àmbits sanitari i social de la xarxa de salut mental: es desenvoluparà un model d’atenció integral sanitària i social a les persones amb problemes de salut mental.
 
  1. L’adequació de la llarga estada sociosanitària i de salut mental: finalment, un dels altres objectius del Pla és dissenyar un nou escenari dels serveis sociosanitaris i de salut mental a Catalunya, amb la creació d’un gran sector d’atenció a la llarga durada que inclogui els serveis socials actuals i la part corresponent de la llarga estada sociosanitària i de salut mental.
 
El Pla interdepartamental d’interacció de serveis sanitaris i socials no genera despeses derivades de la seva execució, ja que no requereix recursos addicionals atès que es durà a terme mitjançant la reordenació de recursos econòmics ja existents. D’altra banda, el Pla es desenvoluparà sota els criteris de participació, transparència i avaluació de resultats.
 
L’impacte social i sanitari de les malalties cròniques

La malaltia crònica és aquella que necessita atenció sanitària al llarg d’un període d’anys o dècades, i la intervenció de professionals d’especialitats i àmbits mèdics diferents. Es caracteritza perquè ocasiona un deteriorament progressiu que es tradueix en la pèrdua d’autonomia, sovint mitjançant l’aparició de brots o crisis.
 
Aquestes crisis poden ser de caire sanitari (associades a un problema de salut), però també de caire social (associades a la manca de cuidadors), de tal manera que resulta freqüent que la població que requereix els serveis sanitaris sigui la mateixa que demana els serveis socials.
 
Les malalties cròniques augmenten segons avança l’edat; per tant, s’incrementen amb l’esperança de vida. A més, l’envelliment augmenta també la possibilitat de tenir més d’una malaltia crònica (més del 50% dels malalts crònics en tenen més d’una). En aquests casos, els anomenats pacients pluripatològics complexos o fràgils arriben a una situació en què l’especialista de cada malaltia pot fer poc o res per millorar la seva qualitat de vida.
 
Les malalties cròniques seran la primera causa de discapacitat a Europa; actualment, ja són el problema de salut que demana més serveis sanitaris i poden suposar fins al 75% de la despesa sanitària. Com a exemple, els problemes de l’aparell locomotor representen el 70% de les visites als metges d’atenció primària.
 
 
Algunes dades sobre la cronicitat a Catalunya
 
  • El 74% de la població adulta manifesta tenir una malaltia crònica. Concretament, el 52% de les persones entre 15 i 24 anys tenen una malaltia crònica, i el percentatge augmenta fins al 96% en majors de 65 anys.
  • Els problemes de salut crònics més freqüents són els osteoarticulars (mal d’esquena i artrosi) que, de fet, representen el 70% de les visites als centres d’atenció primària. Altres problemes crònics són la mala circulació, la hipertensió, la migranya, la depressió o ansietat, les al·lèrgies cròniques i el colesterol elevat. A més, les malalties cròniques són més freqüents en les dones que en els homes.
  • Del total de malalts crònics, s’estima que 140.000 pateixen també dependència, la qual cosa representa un 6% de la població del territori català. El 50% d’aquests pacients desenvolupen malalties cròniques múltiples.
  • Les malalties cròniques seran la causa principal de discapacitat el 2020, i el 2030 es doblarà la incidència actual d’aquest tipus de malalties en persones de més de 65 anys.
  • Prop d’1,3 milions de persones tenen més de 65 anys (un 16,5% del conjunt de la població catalana) i els darrers anys s’ha incrementat notablement l’índex de sobreenvelliment: prop del 14% d’aquest grup té més de 85 anys.
  • El 75% dels ciutadans mor a causa d’una malaltia crònica.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined