Agricultura rescata més de 3.000 truites autòctones al Pallars Jussà

query_builder   5 setembre 2013 09:31

event_note Nota de premsa

Agricultura rescata més de 3.000 truites autòctones al Pallars Jussà

Moment de l'actuació de rescat
Moment de l'actuació de rescat
El cos d’Agents Rurals, en col·laboració amb l’Àrea de Pesca Continental del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, han rescatat aquest dilluns 3.047 truites autòctones (Salmo trutta) i 27 barbs cuarojos (Barbus haasi), espècie protegida, del canal de Sossís, al terme municipal de Conca de Dalt al Pallars Jussà. Els peixos havien quedat atrapats en aquest canal sense cap possibilitat de sobreviure i totes les captures van ser translocades al riu Noguera Pallaresa entre els termes municipals de la Pobla de Segur i Rialp.
 
L’empresa propietària del canal, Ibérica de Energías, SA, sol·licita autorització anualment al Departament d’Agricultura per efectuar l’aturada de l’explotació hidroelèctrica a fi de dur a terme les tasques de manteniment. Cal recordar que aquest canal i la central de Sossís (Conca de Dalt) es van construir al voltant de l’any 1910 per abastar d’electricitat les obres de la presa del pantà de Sant Antoni al Pallars Jussà. Les tasques de rescat, les ha sufragades l’empresa concessionària, però, atesa la complexitat tècnica, les van realitzar íntegrament efectius dels Agents Rurals del Pallars Jussà i treballadors fluvials de Forestal Catalana.
 
Detall de les truites rescatades
Detall de les truites rescatades
Enguany, hi ha hagut un punt d’inflexió en relació amb la tendència dels últims anys, en què els resultats queien any rere any: s’havia passat de capturar més de 10.000 exemplars fa uns vint anys fins als poc més de 800 exemplars de l’any passat.
 
Aquesta millora ha sigut molt ben rebuda per les associacions de pescadors que gestionen el Conveni Pallaresa, que és el tram de riu que hi ha aigües amunt de la presa d’aigües d’aquest canal. En formen part les societats de pescadors de Tremp, la Pobla de Segur, el Baix Pallars i Soriguera, Sort i Rialp.
 
La periodicitat del buidatge del canal de Sossís, que es fa des de fa més de vint anys sempre en aquestes dates, s’utilitza com a bioindicador de l’estat de la població de truita comuna del tram baix del riu Noguera Pallaresa. L’increment d’enguany reflecteix la bona gestió del corb marí, que comença a donar fruit després de dos anys d’aplicació, amb el foragitament del corbs marins de les zones de cria de la truita comuna per part de membres del cos d’Agents Rurals.
 
També cal tenir molt en compte el gran esforç que han fet les societats de pescadors del Conveni Pallaresa, que han sol·licitat passar a pesca “sense mort” tot el tram del conveni durant els mesos d’agost i setembre, sensibilitzats pels danys produïts per les riuades del mes de juny d’enguany.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 

2  

Fitxers adjunts

Moment de l'actuació de rescat

Moment de l'actuació de rescat
JPG | 1486

Detall de les truites rescatades

Detall de les truites rescatades
JPG | 1195