Justícia amplia la seva col·laboració en matèria de treballs en benefici de la comunitat amb la Federació Catalana de Bancs d'Aliments

query_builder   5 setembre 2013 12:58

event_note Nota de premsa

Justícia amplia la seva col·laboració en matèria de treballs en benefici de la comunitat amb la Federació Catalana de Bancs d'Aliments

.
Durant l'any 2012 i el que portem de 2013 més de 60 persones han complert la seva pena en treballs en benefici de la comunitat (TBC) amb una dedicació de més de 8.098 hores
 
Els penats sotmesos a aquest tipus de mesura identifiquen clarament la seva aportació a la societat i la finalitat rehabilitadora del TBC. Tant és així que alguns penats han continuat col·laborant-hi un cop finalitzada la mesura
 
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president de la Federació Catalana de Bancs d'Aliments, Josep Maria Forné, han signat avui un conveni de col·laboració per ampliar l’actual cooperació entre les dues institucions. L’acte, celebrat a la seu del Banc dels Aliments de Barcelona, ha comptat també amb la presència del president d’aquesta entitat, Antoni Sansalvadó.
 
Concretament, el Conveni signat avui permetrà augmentar el nombre de penats que fan tasques en els magatzems i instal·lacions dels quatre bancs que formen part de la Federació. També permetrà organitzar brigades especials associades al Pla d’ajut de la Unió Europea en la tasca de distribució d’aliments d’excedents de producció alimentària procedents de tot Europa. Tres cops l’any arriba un comboi de camions amb aliments, que s’han de descarregar, classificar, emmagatzemar i distribuir. L’any 2011 van entrar-ne prop de cinc milions de quilos per aquesta via. Els bancs d'aliments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona van moure l'any 2012 15.000 tones d'aliments, per valor de 22 milions d'euros, i es van repartir entre més de 250.000 persones.
 
Aquesta participació ha comportat, per exemple, que en els dos darrers anys més de 60 persones hagin pogut complir la seva pena fent treballs en benefici de la comunitat a les dependències dels diferents bancs dels aliments. I que hagin pogut dedicar-hi més de 8.098 hores.
 
Aquesta col·laboració és especialment important per a la persona penada, ja que el fet de complir aquest tipus de mesura en un banc d'aliments del territori li permet identificar d’una forma molt evident quina és la seva aportació social i quina finalitat té la seva feina. La majoria dels penats que realitzen aquestes tasques als bancs gaudeixen d’un alt nivell d’integració en el projecte, i molts d'ells han continuat col·laborant-hi com a voluntaris un cop acabada la mesura.
 
Trobar entitats socials que, a més de la tasca social que fan, identifiquin molt clarament el benefici social que aporten i, a més a més, tinguin com a objectiu pal·liar necessitats bàsiques de la ciutadania, no és fàcil.  Els bancs d'aliments identifiquen aquests dos elements i en aquests moments de crisi econòmica i social esdevenen entitats socials imprescindibles amb una capacitat important de mobilització ciutadana.
 
El Departament de Justícia va iniciar la primera col·laboració amb el Banc d’Aliments, en aquest cas el de Barcelona, el maig de 2005, on actualment hi ha set punts d’activitat situats al magatzem principal de l’entitat a la Zona Franca de Barcelona i a la seva àrea d’aparcament. L’any 2009 es va iniciar la col·laboració amb el Banc d’Aliments de les comarques de Tarragona i el gener de 2012, amb el Banc d'Aliments de Lleida.
 
A l’acte de signatura i a la visita, també hi han assistit el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, Joaquim Clavaguera; la directora del Centre d’ Iniciatives per a la Reinserció CIRE, Elisabeth Abad; el cap de logística del Banc dels Aliments de Barcelona, Oriol Dolader, i el responsable del projecte Treballs en benefici de la comunitat al banc dels aliments, Miquel Pongiluppi.
 
 
Dades generals dels anys 2012 i 2013, fins al 25 de juliol d’enguany, de Treballs en benefici de la comunitat en els bancs d’aliments:
 
 
 
2012
2013 fins 25.07
 
TBC
Hores fetes
TBC
Hores fetes
Banc d'Aliments de Barcelona
20
2.335
15
2.765
Banc d'Aliments de Lleida
3
215
5
704
Banc d'Aliments Comarques de Tarragona
9
524
10
1.555
TOTAL
32
3.074
30
5.024
                                                                                                                    
 
 
Federació Catalana de Bancs d'Aliments
 
La Federació Catalana de Bancs d'Aliments es va constituir el 6 d’abril d’enguany, i està integrada pels bancs d'aliments de Barcelona, Comarques de Girona, Lleida i Comarques de Tarragona.
 
Són fundacions benèfiques privades, independents i sense ànim de lucre, que tenen com a objectiu lluitar contra la fam al territori, evitar que els aliments consumibles, però no aptes per al comerç es destrueixin i fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn.
 
Tota l’acció dels bancs dels aliments es basa en la gratuïtat dels aliments que reben i en la seva justa distribució a través de 800 entitats benèfiques que directament atenen els ciutadans. Més de 260 persones, la gran majoria voluntàries, són les que fan possible aquesta tasca.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Foto visita dependències

Foto visita dependències
JPG | 2601