#31

Una Diada amb voluntat integradora

query_builder   6 setembre 2013 20:31

event_note Nota de premsa

#31

Una Diada amb voluntat integradora

Diada 2013
La celebració de la Diada Nacional de Catalunya  d’aquest any estarà marcada per la seva voluntat integradora. Tal i com es desprèn de les paraules del conseller de la presidència, Francesc Homs, durant la presentació dels actes institucionals de la Diada, el proper 11 de setembre “serem capaços de projectar la nostra capacitat de suma interna i presentar-nos al món com un país amb sensibilitats diferents però amb capacitat de síntesi i suma”.
 
Aquesta vocació integradora de la celebració de la Diada queda reflectida en les sis efemèrides que s’hi commemoraran: el 800 aniversari de la Batalla de Muret, el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge, el centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans, el centenari del naixement de Salvador Espriu, el 50 aniversari de les declaracions de l’Abat Aureli Escarré al diari Le Monde i el 50 aniversari de la mort de Carmen Amaya.
 
Un any més, l’acte central de la Diada se celebrarà al Parc de la Ciutadella i estarà dirigit pel dramaturg i director teatral Joan Ollé. En aquesta ocasió la conductora serà l’actriu Mercè Pons.
 
La llengua catalana, la història, l’art i la cultura tornaran a ser les protagonistes en aquesta celebració, en la que es combinarà la lectura de poemes i textos d’autors catalans amb peces musicals interpretades per artistes de referència.
 
Com en anteriors edicions, l’acte començarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra i amb el lliurament de la senyera per part d’un municipi de Catalunya, que en aquesta ocasió serà el d’Arenys de Mar, la imaginària i ideal Sinera de Salvador Espriu.
Hi participaran amb interpretacions musicals i lectures de textos l’Orfeó Manresà, Alidé Sans, Cati Plana, Liv Hallum, Blaumut, Carles Dénia, Gemma Humet, Laura Guiteras, Mercè Martínez, Túrnez&Sesé, Jordi Vidal, Toni Xuclà, Karime Amaya, Coco, Tañé, Tuto i Joni en el vessant musical; els actors Joan Pera, Marta Betriu, Jordi Boixaderas, Àlex Casanovas, Carme Elias, Eduard Farelo, Nora Navas i Clara Segura; l’especialista en cultura medieval Antoni Rossell, i el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí.
Al marge de l’acte institucional, el president de la Generalitat, Artur Mas, juntament amb el Govern, participarà a l’ofrena foral a la tomba de Rafel Casanova i les diferents delegacions del Govern celebraran actes institucionals amb motiu de la Diada. El Palau de la Generalitat celebrarà, com cada any, una jornada de portes obertes de les 15.30 a les 19.30 hores.
 
La imatge de la Diada 2013

La imatge que il·lustra aquesta Diada és una obra del pintor barceloní Joan-Pere Viladecans, feta al juliol d’aquest any expressament per a la commemoració de l’11 de setembre d’enguany. Sobre fons vermell, s’hi disposen diversos elements simbòlics de manera sintètica: una falç que els emmarca tots, en referència als segadors; un rellotge amb formes clarament contemporànies que remet a l’actualitat que vivim com a país; una fletxa cap amunt, que simbolitza el camí ascendent i, de rerefons del cartell, una punta de coixí que representa a les puntaires d’Arenys de Mar, en homenatge a Salvador Espriu en el centenari del seu naixement.      
 
Born Centre Cultural

La Diada d’aquest any coincidirà amb la inauguració a Barcelona del Born Centre Cultural. La capital catalana recupera un espai únic per entendre l’abasta de la repressió de 1714, i la resistència posterior, un espai que projecta cap al futur la voluntat de ser catalans. Del 12 al 29 de setembre hi haurà portades obertes per poder visitar aquest nou equipament cultural barceloní, coincidint amb el tricentenari de 1714.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 876