L’exposició "Ramon Casanova i Danés. 1892/1968. El boig de la Hispano” es podrà visitar a la sala El Molí de Campdevànol durant aquest mes de setembre. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, i l’alcalde de Campdevànol, Joan Manso, han inaugurat avui la mostra que dóna a conèixer la trajectòria de l’empresari nascut a Campdevànol, un dels precursors dels motors a reacció. A la presentació d’aquest vespre hi han estat presents dues filles de Ramon Casanova, Roser i Marta, i també Pere Jordi Piella, el comissari de l’exposició; Eduard Jaklitsch, director de Comforsa, i Carme Font, presidenta del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll. Precisament, aquesta entitat ha estat protagonista perquè ha presentat durant l’acte el segell de curs legal dedicat a Ramon Casanova que s'ha editat.
En la seva intervenció, el delegat del Govern ha animat els visitants de l'exposició a impregnar-se de la visió i actitud de Casanova i n'ha destacat la seva vigència i actualitat: "Per una banda, la seva innovació, emprenedoria i visió internacional són elements indispensables avui pel progrés de casa nostra i, per l'altra, la seva fidelitat al país ens indica la importància de l'actitud en el camí que estem recorrent ara com a país". L'alcalde de Campdevànol ha remarcat que el d'avui és un acte de jutícia i ha mostrat la voluntat que el municipi dediqui un carrer a Ramon Casanova.
"Ramon Casanova i Danés. 1892/1968. El boig de la Hispano" es va presentar al gener a Ripoll com a manifestació inicial de Ripoll Capital de la Cultura Catalana 2013 i es va exposar al Museu Etnogràfic de la població. Durant els darrers tres mesos també ha estat al Palau de Robert de Barcelona i posteriorment també itinerarà al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa i a la Casa de Cultura de Girona. En tot aquest any ja ha estat visitada per més de 55.000 persones.
L'exposició reivindica la figura de Ramon Casanova, nascut el 1892 a Campdevànol, com un exemple d'innovació, emprenedoria i compromís amb Catalunya. Casanova va contribuir, juntament amb el seu pare, a transformar la Farga Casanova, empresa familiar, en una metal·lúrgia moderna. L’empresa va ser pionera a l’Estat espanyol i una de les primeres a utilitzar la forja per estampació en la fabricació de peces per als motors “Hispano Suiza” i a obtenir acer inoxidable.
Les seves inquietuds no es van cenyir solament a l’àmbit professional, sinó que van abastar camps com el catalanisme polític, els esports o la literatura. De la trajectòria política cal destacar la fidelitat a uns ideals catalanistes i demòcrates, més que a una formació política concreta.
L’exposició estarà oberta els divendres, dissabtes i diumenges de setembre