Agricultura arranja el camí de la tartera del Pedraforca per reduir el número d'accidents

query_builder   9 setembre 2013 11:27

event_note Nota de premsa

Agricultura arranja el camí de la tartera del Pedraforca per reduir el número d'accidents

Tasques de  condicionament i millora de l'antic camí de la tartera del Pedraforca
Tasques de condicionament i millora de l'antic camí de la tartera del Pedraforca
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha iniciat aquest mes d’agost els treballs de condicionament i millora de l’antic camí de la tartera del Pedraforca, dins les actuacions aprovades aquest any en el Parc natural del Cadí-Moixeró.
 
Aquesta iniciativa va sorgir a partir del grup de treball creat per tal de trobar solucions a l’increment en els darrers anys dels accidents a la muntanya del Pedraforca, del que formen part l’Ajuntament de Saldes, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Bombers de la Generalitat i Parc natural del Cadí-Moixeró.
 
Un dels indrets on es produeixen major número d’incidències entre les persones que pugen o baixen del Pedraforca, és precisament la tartera on el seu pendent i la composició del terreny acaben provocant sovint relliscades i caigudes, que poden donar lloc a fractures i motivar l’actuació dels grups de rescat per evacuar als accidentats.
 
L’actuació ara endegada consisteix en recuperar en la mesura del possible l’antic camí de la tartera, en aquells trams en que encara es conserva, millorant el seu traçat, desbroçant-lo de vegetació i retirant pedres que dificultin el seu ús. En els trams on l’erosió provocada pels processos naturals i pel pas de tants excursionistes, ha fet desaparèixer el camí, s’ha plantejat un nou traçat sinuós alternatiu, que permeti pujar i baixar sense haver de circular per la part més pendent i de major perill. El traçat va ser consensuat entre els diferents membres del grup de treball a proposta del parc natural.
 
El cost d’aquesta actuació és de 8.494’20€, i les accions s’han plantejat en cada un dels 8 trams del recorregut en que s’ha planificat el conjunt de l’actuació. A les parts més baixes els treballs son principalment de desbrancar, despedregar el terra, retirar pedres grans caigudes, senyalitzar els trams recuperats i esborrar marques velles que poden portar a confusió.
 
Un dels punt més difícils de resoldre ha estat el corresponent a un gran ressalt amb fort pendent, on es concentren bona part dels accidents. En aquest indret es preveu senyalitzar acuradament el traçat del camí, que s’eixamplarà lateralment i es consolidarà el seu ferm ara molt degradat. També es faran deu esglaons de fusta per tal de facilitar salvar el desnivell.
 
A la part mitja es marcarà el traçat mitjançant estaques de fusta entre la vegetació i la tartera, a la vegada que es rectificaran alguns trams massa pendents i erosionats.
 
La part alta és la més complexa ja que caldrà crear nous trams de camí, desaparegut a causa de l’erosió, la caiguda de pedres i el pas de persones.
 
Amb aquesta actuació que es preveu finalitzar el mes de setembre, es vol oferir als excursionistes que visiten el Pedraforca un camí més suau i segur per pujar o baixar per la tartera. Amb tot caldrà reforçar aquesta important actuació de millora, amb campanyes de sensibilització als ciutadans sobre la importància d’anar preparats a l’alta muntanya i planificar be l’ascensió al Pedraforca.
 
Seguir consells bàsics com anar ben equipats, tenir certa experiència en ascensions a l’alta muntanya, començar de bon matí l’excursió per evitar la calor o les tempestes de tarda, consultar la previsió meteorològica, portar roba per parar el vent i la pluja encara que sigui a ple estiu, dur menjar i aigua, mapa de la zona i un frontal; pot ajudar a reduir les possibilitats de patir un accident en aquesta emblemàtica muntanya que anualment pugen més de 22.000 persones.
 
Les dades de visitants al Paratge Natural d’Interès Nacional del Massís del Pedraforca, recollides a través de la xarxa de comptadors de persones que te instal•lat el Parc natural del Cadí-Moixeró, van donar les següents dades l’any 2012:
 
-           Pujada pel camí de la tartera          5.305 persones
-           Baixada pel camí de la tartera      14.277 persones
-           Pujada pel camí del Verdet           10.556 persones
-           Baixada pel camí del Verdet           5.384 persones
-           Pujada per Gósol                              4.222 persones
-           Baixada per Gósol                          5.078 persones
-           Camí de Set Fonts                          3.119 persones
 

1  

Fitxers adjunts

Tasques de  condicionament i millora de l'antic camí de la tartera del Pedraforca

Tasques de condicionament i millora de l'antic camí de la tartera del Pedraforca
JPG | 1252