El cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha dut a terme a l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) una nova actuació contra la caça de fringíl·lids que va acabar amb el comís de 56 ocells i els arts il·legals emprats.
L’actuació es va fer mentre els agents assistien a una incidència oberta al telèfon 112 per a la recollida d’una au ferida en una zona de penya-segats d’aquest municipi costaner. Durant la recollida, van escoltar un cant d’ocells que va aixecar la sospita dels agents. Seguint el reclam, van arribar al costat d’una parcel·la de la urbanització Roques Dorades. Un cop al lloc, van identificar l’ocellaire amb una desena de reclams ( ocells) engabiats que envoltaven la xarxa japonesa disposada per capturar més ocells. Tot seguit, van descobrir que dins d’un magatzem a la mateixa finca hi havia un total de 46 ocells més engabiats. Entre les aus, que han estat comissades en dipòsit, hi ha caderneres, verdums, gafarrons i passerells.
Pel que fa a l’art prohibit comissat, es tracta d’una xarxa japonesa de 12 metres de llargada. La persona que va ser sorpresa ha estat denunciada.
Aquesta actuació contra la caça il·legal de fringíl·lids se suma a les ja realitzades en pocs dies en altres municipis del Baix Ebre, en concret a Bitem, Camarles, el Perelló i Tortosa, que han comportat el comís de reclams vius i arts prohibits i l’alliberament in situ de les aus capturades.
Aquesta pràctica il·legal pot generar grans beneficis als ocellaires si es té en compte que una au té un preu de sortida d’entre 30 i 50 € i pot arribar a superar el miler d’euros.
El mètode de captura amb xarxes japoneses és un art de caça prohibit perquè no és selectiu, no discrimina l’espècie a capturar, i, per tant, permet agafar tant una espècie cinegètica com una espècie protegida o un animal de companyia. A més, és un mètode que pot causar a l’animal un llarg patiment, ja que la mort no es produeix de manera immediata.