Jornada Noves Formes de Participació dels Professionals en la Transformació del Sistema

query_builder   10 setembre 2013 13:34

event_note Nota de premsa

Jornada Noves Formes de Participació dels Professionals en la Transformació del Sistema

En la sessió s’ha presentat l’eina Health Consensus, que permet que els professionals participin de manera efectiva en temes relacionats amb el canvi de model assistencial
Jornada Health Consensus
Aquest matí ha tingut lloc al Departament de Salut una jornada per a professionals sobre noves formes de participació en la transformació del sistema. Durant la sessió s’ha presentat l’eina Health Consensus, que permet que els professionals participin de manera efectiva en un procés de consulta sobre temes que fan referència al canvi de model assistencial que proposa el Pla de salut.
 
Health Consensus és una solució tecnològica que permet fer consultes en línia i, a la vegada, rebre el retorn immediat de l’opinió de totes les persones consultades de manera que, a través d’un procés interactiu, es poden arribar a consensuar polítiques o iniciatives concretes.
 
El coneixement dels professionals clínics és imprescindible per a la planificació, la gestió i la millora del sistema sanitari. Aquest és un dels principis que fonamenta el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 i defineix una estratègia emmarcada en la línia d’actuació 7 "Incorporació sistemàtica del coneixement professional i clínic".
 
La participació dels professionals es basa, fonamentalment, en metodologies presencials que consumeixen temps, en la feina d’assessorament i en el desplaçament, i generen biaixos de selecció dels professionals provocats per la distància o la concentració de professionals i en el nombre total de consultes. En aquest sentit, el Health Consensus és una eina que permet resoldre els biaixos de selecció de professionals en funció de la seva ubicació geogràfica i del nombre de participants. El projecte consisteix a dissenyar un qüestionari per ser contestat per professionals de diferents àmbits.
 
Avaluació de l’atenció a la cronicitat
 
El primer projecte elaborat amb aquesta eina ha estat la definició dels indicadors de l’atenció a la cronicitat. A partir del treball inicial d’un grup d’experts s’ha plantejat una bateria d’indicadors que, fent servir el Health Consensus, ha permès la participació de més de 500 professionals.
 
Per determinar els continguts del qüestionari, s’ha comptat amb líders clínics de diferents organitzacions. Els resultats obtinguts es tindran en compte en el procés de presa de decisions i s’incorporaran en la priorització, l’ordenació i l’avaluació de l’activitat assistencial. El resultat ha estat el consens de divuit indicadors que permeten l’avaluació de l’atenció sanitària per a malalts crònics.
 
L’heterogeneïtat de les experiències d’atenció a la cronicitat limita saber l’impacte en els serveis i els beneficis per a la població. Per aquest motiu, un dels projectes de la Central de Resultats ha estat la publicació el juliol del 2013 d’aquests divuit indicadors que s’utilitzaran per avaluar l’atenció a la cronicitat. En aquests moments el projecte està en fase d’implementació i de recollida de dades.
 
3a Jornada del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015
 
En el marc de l’organització de la 3a Jornada del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, durant aquest mes de setembre s’iniciarà una nova enquesta massiva entre professionals mitjançant l’eina Health Consensus amb el propòsit d’aprofundir en la innovació organitzativa i de gestió. L’enquesta se centrarà en quatre temes d’interès: salut comunitària, decisions compartides entre professionals i pacients, serveis de salut en xarxa i noves formes d’atenció. Les respostes obtingudes serviran per al debat que es dugui a terme durant la Jornada en diferents grups de treball repartits en sales temàtiques. A més, hi haurà altres formes de participació durant la Jornada com són la presentació i comunicació de pòsters sobre projectes que estan portant a terme els equips dels centres els millors dels quals rebran un reconeixement.
 
Amb la sessió d’avui es dóna el tret de sortida als treballs preparatoris per a la 3a Jornada del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, que tindrà lloc el 20 de desembre a Sitges. Aquesta Jornada s’ha consolidat com una de les més importants de l’any per al Departament de Salut i pretén comptar amb més de 1.000 professionals de tot Catalunya. El lema de la Jornada d’aquest any és "Canviar des de dins per millorar" amb l’objectiu que Administració, gestors i professionals es reuneixin per saber què està passant en el sector i quin és el canvi que s’està produint.
 
 
Més informació:
 
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined