• El Protocol estableix les pautes d’actuació per detectar, identificar, assistir i protegir les víctimes i coordina l’actuació entre les institucions catalanes implicades
  • Preveu una atenció especial a les víctimes estrangeres i els menors
El Govern ha donat llum verd a la signatura d’un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans a Catalunya que permetrà coordinar l’actuació entre les institucions catalanes implicades. Amb aquest document es millorarà la detecció, la identificació i la protecció de totes les persones que es trobin a Catalunya que puguin ser víctimes del delicte de tràfic de persones, sense cap discriminació per raó de sexe, edat, nacionalitat o situació administrativa, i amb una atenció especial per a les víctimes estrangeres i els menors.
 
Així, el Protocol estableix que es tingui una atenció especial quan la víctima sigui menor d’edat o estrangera en situació administrativa irregular o es trobi en situació vulnerable, com, per exemple, en estat de gestació, salut deteriorada o discapacitat, per evitar la doble victimització. A més, també preveu que des de les institucions, administracions i entitats s’ajudi la víctima a col·laborar en els processos penals.
 
En el Protocol, que se signarà properament, hi participaran la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Delegació del Govern a Catalunya, la Fiscalia Superior de Catalunya, el Consell General del Poder Judicial, el Consell de Col·legis d’Advocats de Catalunya, el Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
 
Prevenció, conscienciació i informació a la població
 
El Protocol d’actuació posa un èmfasi especial en la fase preventiva -a través de mesures de prevenció, conscienciació i informació a la població- i en la fase de recuperació i reparació a la víctima.
 
Per això, el Protocol potencia els recursos assistencials de caire psicològic, sanitari, sociolaboral, de suport jurídic, entre altres, per contribuir a la reinserció social d’aquest tipus de víctimes.