El conseller Santi Vila presenta un pla global de millora de la mobilitat al Bages

query_builder   13 setembre 2013 09:58

event_note Nota de premsa

El conseller Santi Vila presenta un pla global de millora de la mobilitat al Bages

·         El programa inclou una desena d’actuacions en la xarxa viària per valor d’uns 20 MEUR fins el 2015 i millores en els serveis ferroviaris i d’autobús interurbà
 
·         Rodalies de Catalunya incorporarà diversos serveis semidirectes que reduiran uns 15 minuts el temps de recorregut entre Manresa i Barcelona a partir del gener vinent
Foto Cambra Manresa
En els últims anys, les comunicacions per carretera de Manresa i el Bages han millorat considerablement amb Osona, l’Anoia, el Berguedà, el Pirineu, les comarques de Ponent i el Garraf com a conseqüència del desdoblament de l’Eix Transversal, l’Eix del Llobregat i la formació de l’Eix Diagonal. Actualment, un dels grans reptes a la comarca és millorar les relacions amb la conurbació de Barcelona, tant per carretera com per ferrocarril.
 
Amb aquest objectiu, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui a Manresa, un pla que inclou una desena d’actuacions de millora a la xarxa viària i als serveis ferroviaris i d’autobús interurbà, amb una inversió prevista d’uns 20 MEUR.
 
Aquest programa té com a principals eixos:
 
  • Millorar la mobilitat interna per mitjà de les carreteres C-55 i C-58, tot prioritzant la seguretat viària
 
  • Dotar l’autopista C-16 dels elements de gestió i d’infraestructura que permetin potenciar-ne l’ús com a via d’alta capacitat de connexió amb Barcelona
 
  • Millorar els serveis de transport públic entre Manresa i Barcelona, en tren i en autobús
 
La seguretat viària, prioritat
 
En la xarxa viària, el Departament de Territori i Sostenibilitat prioritzarà les actuacions de millora de la seguretat a les principals carreteres del Bages, amb una especial atenció a aquells punts que registrin una major accidentalitat. En aquest sentit, ha impulsat la redacció de nous projectes de millora a la C-55 i a la C-58, molt utilitzades en els moviments locals, que continuaran en la línia de  les obres, recentment finalitzades, a la C-55 al seu pas per Manresa i per Castellbell i el Vilar.  
 
Les actuacions previstes poden abastar el ferm, la senyalització (vertical, horitzontal i d’orientació), la redistribució de carrils, la revisió de trams d’avançament i de carrils addicionals o la formació de rotondes. S’adequaran els sistemes de contenció de vehicles i s’estudiarà la implementació de separadors entre els sentits de la circulació on sigui tècnicament  possible. Els projectes constructius concretaran tècnicament les actuacions i les obres corresponents estaran executades el 2015.
 
·         C-58: Es preveu millorar la carretera en actuacions en dos trams: entre Viladecavalls i Vacarisses i entre Vacarisses i Castellbell i el Vilar. El Departament de TES ha iniciat recentment la licitació de la redacció del projecte
 
·         C-55: El projecte comprèn la millora del tram entre Castellbell i el Vilar i Manresa. La redacció del projecte està en licitació.
 
Millora de la ronda de Manresa
 
El programa presentat avui també fa una especial atenció a la ronda de Manresa (C-55), que registra una elevada intensitat de trànsit, parcialment desdoblada. Així, es recullen les actuacions següents:
 
  • Ampliació de la calçada entre l’enllaç de Bufalvent i el nus del Guix per tal de formar una secció de dos carrils per sentit, amb una mitjana de formigó de separació
 
  • Millora de l’accessibilitat i integració urbana, amb la transformació de l’enllaç del polígon Bufalvent en una rotonda a nivell, com proposa el POUM en redacció per l’Ajuntament
 
Incentivar l’ús de l’autopista C-16
 
Un altre dels eixos del pla, pel que fa a la mobilitat per carretera, és incentivar l’ús de l’autopista C-16, tot incidint en dos aspectes: la infraestructura i el model de gestió. Així, el pla inclou l’execució d’obres per a millorar les connexions de l’autopista amb la capital del Bages i l’aplicació d’una nova política tarifària, més atractiva per a l’usuari i més vinculada a la gestió de la mobilitat. En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha començat a treballar per a concretar les actuacions necessàries, conjuntament amb la concessionària, Autema.
 
Per tal de millorar la connectivitat de l’autopista amb Manresa, es preveuen aquests treballs:
 
·         Compleció de l’avinguda dels Països Catalans, entre la plaça Prat de la Riba i la carretera de Viladordis
 
·         Millora de la carretera de Viladordis entre Manresa i el semienllaç amb la C-16
 
·         Modificació de l’enllaç de la ronda de Manresa amb la carretera de Viladordis
 
Rodalies: escurçar el temps de trajecte
 
La xarxa de Rodalies de Catalunya té com a gran repte la millora de la velocitat comercial dels combois i l’augment de freqüències, inclosa la línia R4 que uneix Manresa i Barcelona. La incorporació de més trens,  però, requereix d’obres en infraestructura a càrrec del Ministeri de Foment, d’elevat pressupost. Mentre aquestes actuacions no s’executen, el Departament de Territori i Sostenibilitat està perfilant amb l’operadora Renfe la implantació de serveis semidirectes a l’R4.
 
Així, es treballa amb l’objectiu d’implantar dos serveis semidirectes al matí i dos més a la tarda, a partir del gener vinent. Aquests serveis permetran reduir el temps de trajecte entre la capital del Bages i Barcelona uns 15 minuts, de manera que el recorregut quedarà en 1 hora.
 
Més freqüències i prestacions a l’interurbà
 
En el marc del desplegament de la xarxa d’autobusos interurbans exprés.cat, el Departament de TES té previst transformar la línia Bages Exprés com a nova E6 entre Manresa i Barcelona durant el 2014. Aquesta mesura permetrà dotar la línia d’una velocitat comercial alta, més freqüències i noves prestacions d’informació a l’usuari.
                       

2  

Fitxers adjunts

Foto acte Manresa

Foto acte Manresa
JPEG | 2004

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 50