El Govern inicia la tramitació de la reforma de la Llei de cooperatives per consolidar el món cooperatiu i la seva viabilitat

El Govern inicia la tramitació de la reforma de la Llei de cooperatives per consolidar el món cooperatiu i la seva viabilitat

query_builder   17 setembre 2013 16:46

event_note Nota de premsa

El Govern inicia la tramitació de la reforma de la Llei de cooperatives per consolidar el món cooperatiu i la seva viabilitat

  • Alguns dels punts clau d’aquesta reforma són fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les ja existents i reforçar les vies de finançament de les cooperatives
  •  El Govern també ha analitzat l’informe d’AraCoop, el Pla de suport a la creació d’empreses cooperatives 2013-2016, que preveu  crear al voltant de 1.000 cooperatives en quatre anys
El Govern ha aprovat avui la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de reforma parcial de la Llei 18/2002, de 5 de juliol, de cooperatives. La reforma d’aquesta iniciativa legislativa que regula, protegeix i fomenta el moviment cooperatiu és competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya i és un dels objectius del Govern per a aquesta legislatura.
 
Els punts clau d’aquesta reforma parcial, identificats conjuntament amb representants del sector, són:
 
  • Fomentar la creació de noves cooperatives i la consolidació de les ja existents.
  • Reforçar les vies de finançament de les cooperatives tant a nivell intern com extern.
  • Millorar la gestió empresarial de les cooperatives.
  • Assolir un major dimensionament del món cooperatiu.
 
Actualment a Catalunya hi ha 4.130 cooperatives amb un 15% de la població vinculada a aquestes empreses: 38.000 llocs de treball directes, 42.000 socis en cooperatives de serveis, 100.000 agricultors vinculats a cooperatives agràries i al voltant d’un milió de persones sòcies de cooperatives de consum.
 
Durant els darrers anys s’ha produït un increment en la creació de cooperatives, que han passat de les 113 registrades el 2011 a 147 el 2012. Fins al mes d’agost d’enguany s’havien constituït 91 noves empreses cooperatives. També destaca que les empreses d’economia cooperativa facturen uns 4.000 milions d’euros a l’any, que representa aproximadament el 2% del Producte Interior Brut català.
 
 
 
 
 
Pla de suport a la creació d’empreses cooperatives 2013-2016
 
El Govern també ha estudiat avui l’informe d’AraCoop, el Pla de suport a la creació d’empreses cooperatives 2013-2016, que té per objectiu crear 1.000 cooperatives en aquest període. El pressupost del programa és de 250.000 euros anuals, que suposa un pressupost per a tot el període de 1.000.000 d’euros.
 
El pla, que s’executarà de manera conjunta entre el Departament d’Empresa i Ocupació i les federacions de cooperatives de Catalunya, té els següents objectius:
 
-       Facilitar i impulsar la creació d’activitats emprenedores sota fórmula cooperativa.
-       Incrementar la visualització i la valoració social de les empreses d’economia social i cooperativa.
-       Incrementar els recursos per a les persones emprenedores en aquest àmbit.
-       Oferir suport, formació, assessorament i elements d’estímul de l’activitat emprenedora d’empreses cooperatives, així com    del procés de creixement dels nous projectes empresarials cooperatius.
 
Els àmbits d’actuació d’AraCoop se centraran en el món educatiu a través de 400 tallers en escoles que beneficiaran 8.000 estudiants i sessions divulgatives en les universitats, entre d’altres. També es treballarà amb emprenedors, joves i prescriptors com per exemple les cambres de comerç, els col·legis professionals i assessories i consultories. 
 
Un altre aspecte rellevant del pla és treballar per la continuïtat de les empreses afectades per expedients de regulació d’ocupació o concursos de creditors amb la fórmula cooperativa. 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined