Mostra de Vins i Caves

Les xarxes socials i l'enoturisme, novetats de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya

query_builder   17 setembre 2013 17:30

event_note Nota de premsa

Les xarxes socials i l'enoturisme, novetats de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya

El certamen d’enguany ha apostat per un concurs de fotografia a la xarxa Instragram que ha comptat amb més de 500 participants  
 
L’altra novetat serà la presència de l’Agència Catalana de Turisme, que participa per primera vegada a la Mostra amb un espai destacat on promocionarà entre el públic català l’oferta d’enoturisme a Catalunya
El conseller Pelegrí, amb el director de l'INCAVI, Jordi Bort, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, amb el cartell de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves.
El conseller Pelegrí, amb el director de l'INCAVI, Jordi Bort, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, durant la presentació de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya
Del 21 al 24 de setembre, se celebrarà la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, a Barcelona, en el marc de les festes de la Mercè 2013. En aquesta edició, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’INCAVI i amb la col•laboració de Prodeca, ha volgut apostar per la introducció i la difusió de l’esdeveniment a través de les xarxes socials: ha incorporat la Mostra a les xarxes socials mitjançant el concurs de fotografia Els vins catalans triomfen a la xarxa Instragram.
 
Instagram és una aplicació mòbil gratuïta que permet als usuaris fer fotos, aplicar filtres i compartir-les a les xarxes socials. Compta amb més de 100 milions d'usuaris arreu del món.
 
El concurs fotogràfic Els vins catalans triomfen, que es va obrir el 5 d’agost i va finalitzar el 8 de setembre, ha comptat amb més de 500 fotografies participants, de temàtiques relacionades amb el món vitivinícola de Catalunya, publicades amb l'etiqueta #mostraCAT a la xarxa Instagram, en les quals es destacava fotogràficament els valors del món vitivinícola de Catalunya, en qualsevol dels seus aspectes.
 
S’ha fet una preselecció de 300 fotografies, de les quals un jurat triarà les 25 guanyadores. Les fotografies premiades s'exposaran durant la celebració de la Mostra de Vins i Caves de Catalunya.
 
Els autors de les 25 fotografies guanyadores obtindran dos vals bescanviables de degustació dels vins i caves exposats i dos passis per a l'Espai Selecció de la Mostra de Vins i Caves, una de les cites més emblemàtiques per als barcelonins i els professionals i afeccionats als vins.
 
Promoció de l’Enoturisme català
L’altra novetat d’enguany arriba de mans de l’Agència Catalana de Turisme, que participa per primera vegada a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya. I ho fa amb un espai destacat on promocionarà i comercialitzarà entre el públic català l’oferta d’enoturisme a Catalunya.
 
Empreses i entitats, entre cellers, agències de viatge i Rutes del Vi, participen en aquest espai on duran a terme una trentena de presentacions. Les persones visitants trobaran, a més, diverses activitats d’animació i tot un seguit de propostes turístiques al voltant del món del vi.
 
Aquesta acció forma part del pla específic que ha endegat la Generalitat per promoure i donar suport a la comercialització de l’oferta turística catalana vinculada a l’enoturisme. La seva creació respon a la voluntat de millorar la competitivitat en aquest segment turístic, considerat estratègic tant per al desenvolupament territorial com econòmic pel seu alt valor afegit.
 
L’objectiu principal és posicionar Catalunya com a destinació referent en enoturisme entre els diferents mercats emissors (domèstic, de proximitat i altres). En aquest sentit, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha anunciat la propera constitució de la Taula de l’Enoturisme “on representants dels diferents actors implicats en la potenciació de l’enoturisme, com ara cellers, agències de viatge i entitats, treballaran per la implantació de programes que impulsin el lideratge i la competitivitat turístics de Catalunya en el món del vi”. 
 
La Mostra és un espai obert al públic, amb oferiment de tastos de vins i caves mitjançant adquisició prèvia dels tiquets de degustació. Aquesta edició, que augmenta un 7% el nombre de participants, comptarà amb la presència de 64 cellers, la qual cosa consolida l’increment que es va produir entre els anys 2011 al 2012, quan va augmentar de 54 a 61 cellers.
 
Totes aquestes novetats han estat presentades aquesta tarda a la Sala d’Actes del Departament d’Agricultura, en una roda de premsa presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, que ha estat acompanyat pel director general de l’INCAVI, Jordi Bort, i pel director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa.
 
En el decurs de la seva intervenció, el conseller Pelegrí ha destacat “el gran èxit” tant de participació de cellers com d’assistència de públic de la passada Mostra, que va superar l’edició anterior, va batre rècords pel que fa al nombre de visitants, arribant als 145 mil, i va comptar amb la presència de 61 cellers. Enguany, ha assenyalat Pelegrí, “cal treballar per consolidar aquests bons resultats, que estic convençut que aquest any es repetiran”.
 
Segons el conseller, aquesta “és una ocasió excepcional per promoure el coneixement per part dels ciutadans de les excel·lències dels vins catalans amb DO, i és imprescindible que augmenti la presència dels vins catalans de qualitat en la restauració de Catalunya; per això estem treballant des del Govern conjuntament amb el sector per desenvolupar iniciatives que aportin valor al vi i al cava català, entre les que cal destacar el programa de promoció turística Enoturisme Catalunya i la Taula de l’Enoturisme que es constituirà properament”.
 
 
El director general de l’INCAVI, Jordi Bort, també ha explicat que “el nostre objectiu amb l’organització anual d’aquest esdeveniment és fer arribar al consumidor de Barcelona la diversitat i qualitat dels vins i caves que es fan a Catalunya. Aquest any, vull destacar especialment l’acord amb la Direcció General de Turisme per incloure l’oferta enoturística”.
 
Com l’any passat, la Mostra s’ha marcat com a objectiu donar a conèixer i promocionar la diversitat i la qualitat dels vins i caves catalans a través de les DO, que estaran representades per espais on se n’explicaran les singularitats i es donaran a conèixer les rutes enoturístiques.
 
Un fira més sostenible
Una altra característica que presenta la 33a Mostra de Vins i Caves és la utilització de copes de la marca Riedel per fer les degustacions, com ja es va fer en les edicions dels any 2011 i 2012, apostant així per la qualitat d’aquestes copes. Aquest any, però, a banda de comprar la copa, també es podrà llogar, i se’n recuperarà així una part del cost, que serà reemborsat amb la devolució de l’envàs.
 
La Mostra consta, a més dels estands dels cellers, amb el Celler de la Mostra, espai de venda de vins i caves amb assessorament personalitzat. També es disposa de l’Espai Selecció, un espai en format de carpa independent on es pot tastar el vi o cava icona de cada celler expositor, en un ambient tancat i climatitzat, i un sistema de pagament i de degustacions diferent al dels estands (preu d’accés de 20 euros).
El certamen d’enguany també compta amb la col·laboració d’ICG Software, que ha arribat a un acord amb el Departament d’Agricultura, mitjançant l’INCAVI, pel qual aquest grup tecnològic català posarà a l'abast de la Mostra les seves solucions de Punt de Venda i custòdia d'efectiu a diversos espais comercials i de tast de manera gratuïta.
Pel que fa la formació i informació al visitant es concreta en dues Sales de Tast, una més que l’any passat, on es pot assistir a sessions d’iniciació al tast i presentacions de novetats associades al món vitivinícola. També es manté la possibilitat de vendre els productes dels cellers a la Botiga o Celler de la Mostra.
 
Finalment, la inauguració de la Mostra comptarà amb l’arribada de la Verema a Barcelona, activitat patrocinada per les empreses Enomatic i Riedel.
 
Un Espai d’Alimentació a la Mostra
Com a complement alimentari, a més dels habituals estands d’embotit, l’associació ACREFA oferirà una acurada selecció dels millors formatges de Catalunya amb indicacions de maridatge amb vins i caves.
 
D’altra banda, un any més, la Fundació Futbol Club Barcelona, estarà present a la Mostra, amb els projectes ‘Barçakids’, ‘FutbolNet’ i ‘Som el que mengem’, tallers educatius a infants per a la promoció d’hàbits saludables, educació en valors i un mini camp de futbol.
 
Una fira consolidada
La Mostra de Vins i Caves és una de les fires populars més consolidada i amb una gran afluència de públic, principalment barcelonins i turistes, que s’acosten a la Mostra per descobrir els vins i caves de les denominacions d’origen catalanes. És un gran aparador dels nous productes, i, sobretot, una manera de donar a conèixer la cultura del vi a la ciutat de Barcelona.
 
La tasca realitzada pel Departament d’Agricultura i l’INCAVI, amb la col·laboració de tot el sector vitivinícola català, ha tingut una clara repercussió popular en aquests més de sis lustres, ja que molts ciutadans han trobat en la Mostra diversos aspectes interessants per assistir-hi.
 
Gràcies a la feina feta durant aquest temps, la Mostra s’ha convertit en un referent per a aquest sector vitivinícola per promocionar els seus productes a la ciutat de Barcelona, i ha esdevingut un magnífic aparador de la riquesa del nostre país pel que fa als vins i caves.
 
Així, tots els barcelonins i els visitants provinents d’altres llocs de Catalunya o de fora tenen l’oportunitat de conèixer de primera mà una oferta comercial de primera categoria en el marc de la festa major barcelonina, en un espai idoni per a la divulgació dels vins i caves catalans.
 
Un dels objectius del DAAM pel que fa a la Mostra és diversificar les seves activitats, tot prestant una especial atenció al consumidor final i als seus interessos reals. Precisament, un dels reptes pendents en la comercialització alimentària és apropar l’oferta a les necessitats del públic que consumeix el producte.
 
Cellers participants
Enguany, participaran en la Mostra un total de 64 cellers, tres més que l’any passat. Aquests són els cellers:
 
CAVES I VINS CANALS & MUNNÉ
TORELLÓ
CASTELL D'OR
CELLERS UNIÓ
MASET DEL LLEÓ
CASTELL DEL REMEI
CÉRVOLES
COVIDES VINYES-CELLERS
CAVA & HOTEL MASTINELL
MAS RODÓ
MAS BLANCH I JUVÉ
VERMUTS MIRÓ
CLOS-PONS
EMENDIS
EMPORDÀLIA
CELLER DE CAPÇANES
PINORD
CELLER BATEA
ALBET I NOYA
ALTA ALELLA CAVA PRIVAT
MAS IGNEUS
CAN DESCREGUT
CASTELL DE PERALADA
JUVÉ & CAMPS
SANT JOSEP VINS
ROVELLATS
MAS BERTRAN
A. VILAMAJÓ - ECOLÒGIC LHEBLAN
SUMARROCA
AGUSTÍ TORELLÓ MATA
CELLER CARLES ANDREU
CAVES GRAMONA
VINS I CAVES PORTELL
BODEGUES CAPITÀ VIDAL
CAVES ÀNGEL GUSTÀ
TORRES
JEAN LEON
VILARNAU
MAS FORASTER
BLANCHER-CAPDEVILA PUJOL
CAVES MESTRES
1+1=3
BIOPAUMERÀ-HELGA HARBIG
VERMUT MEDVSA - LA SECUITA
ABADAL
LAFOU
SYNERA
CAVES MUSCÀNDIA
MARCO ABELLA 
RENDÉ MASDÉU
SIMÓ DE PALAU
VINYES DOMENECH
EDETARIA
CELLER QUIM BATLLE
ROURA
CASTELL DE SANT ANTONI - MÉS QUE PARAULES
SEGURA VIUDAS
CAVA MASPUJADÓ
CELLER SURIOL
LLOPART
1898 RAMÓN ROQUETA
MARTÍ SERDÀ
VALLFORMOSA - CELLERS AMB ORIGEN
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí, amb el director de l'INCAVI, Jordi Bort, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, amb el cartell de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves.

El conseller Pelegrí, amb el director de l'INCAVI, Jordi Bort, i el director de l'Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, amb el cartell de la 33a edició de la Mostra de Vins i Caves.
JPG | 3545