El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, ha aportat durant l’any 2012 un total de 15,6 milions d’euros a les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) que tenen la seu a Catalunya, un 4,7% més respecte a l’any anterior. Aquest pagament ha estat en concepte d’ajuts del fons operatiu d’aquestes organitzacions, corresponents a les actuacions i inversions realitzades l’any 2011.
El sector de les fruites i hortalisses representa més de la tercera part de la producció final agrícola catalana, i se situa majoritàriament a les comarques de Lleida.
Les empreses d’aquest sector, en general, difícilment haurien assolit el seu nivell de competència en el mercat interior i exterior sense una potent organització i concentració de l'oferta. Per aquest motiu, des del Departament sempre s’han valorat els instruments que la Política agrària comunitària (PAC) posa a l’abast dels agricultors amb aquest objectiu, com són les organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) i els programes operatius (PO).
A través d’aquestes instruments el sector hortofructícola ha millorat la qualitat i la seguretat dels seus productes i els ha valoritzat, ha realitzat importants inversions en les infraestructures de comercialització i indústries, en la modernització de les explotacions i en l’increment del control de l’impacte de la seva activitat en el medi ambient.
En aquest sentit, dels 15,6 milions d’euros transferits, un 72% (11,26 milions d’euros) es destinen a les 52 OPFH localitzades a les comarques de Lleida amb programes operatius, les quals van comercialitzar producció per un valor de gairebé 300 milions d’euros, que representen el 68% del total d’aquestes organitzacions de Catalunya.
El nombre d’OPFH en l'àmbit territorial, com és lògic, va molt relacionat amb el mapa de conreus fructícoles. Així, Lleida comptabilitza un 71,8% del total, Tarragona un 9,9% i les Terres de l’Ebre un 14,1%, i el 4,2% restant correspon a Girona, ja que no hi ha cap OPFH amb seu a Barcelona.
Pel que fa a la categoria de productes comercialitzats a la zona de Lleida, el 31% corresponen a fruita i hortalisses, un 63% a fruita i un 6% a fruita seca.
Les actuacions planificades per les OPFH objecte dels ajuts es concentren en un 47% en la millora de la comercialització (instal·lacions i maquinària la major part), mentre que la resta es concentra, per ordre d’importància, en mesures per a la planificació de la producció (15%), en la millora de la qualitat de la fruita i les hortalisses (14,7%) i en mesures mediambientals (13%). Al voltant d’un 5% es dedica a les retirades de fruita, i un 2 % a la formació i a la recerca.
Les empreses productores que integren les OPFH s’estructuren fonamentalment en forma de cooperatives o SAT amb una participació directa dels productors. D’aquesta manera es contribueix a la transparència dels mercats i a la permanència, manteniment i sostenibilitat del territori. No és estrany, doncs, que la PAC que s’aplicarà en el nou període 2014-2020 hagi apostat pel manteniment d’aquesta fórmula organitzativa.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.