#33

El Govern promou la formació per millorar l'ocupació

query_builder   19 setembre 2013 16:42

event_note Nota de premsa

#33

El Govern promou la formació per millorar l'ocupació

La Generalitat prioritza la formació amb contractació de joves i aturats sense prestacions per generar més oportunitats de feina
El Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha elaborat un pla de polítiques actives d’ocupació en què hi predominen els programes mixtos, de formació i contractació, prioritzant els dos col·lectius que a dia d’avui necessiten d’una atenció especial:

-    Les persones en atur de llarga durada, ja sense prestacions o que només reben la Renda Mínima d’Inserció (RMI).
-    Els joves menors de 30 anys, tant a través del Pla Inserjoves 2013, novetat d’enguany, com amb una reserva del 25% pel que fa a la resta de places que s’ofereixen a través dels programes del SOC.

Tots els nous programes de treball i formació busquen incrementar la contractació d’aturats – sobretot dels col·lectius especificats –, i ho fan augmentant la qualificació d’aquestes persones, fet que impulsa la seva ocupabilitat i, com a conseqüència, les possibilitats que trobin feina.

Així, el Departament d’Empresa i Ocupació calcula que més de 13.000 persones en atur podran ser contractades mitjançant els nous programes, i d’elles un mínim de 3.607 seran joves menors de 30 anys; aquesta última xifra serà garantida per la posada en marxa dels programes específics per a aquest col·lectiu.

Amb aquests programes de Polítiques Actives d’Ocupació, dels quals es beneficiaran més de 418.000 persones, el Govern preveu destinar en el moment en què disposi de la corresponent disponibilitat pressupostària, un total de 169.490.000 euros, dels quals 29.120.000 provindran de Fons Social Europeu. La resta, 140.370.000, de la Conferència Sectorial.

Una pla específic per als menors de 30 anys

Quant a la programació concreta, destaca especialment el denominat Pla Inserjoves 2013. Aquest Pla, al qual el SOC preveu destinar al voltant de 30 milions d’euros, l’integren un conjunt de programes adreçats a persones en atur menors de 30 anys i a estudiants, la majoria dels quals combinen formació i contractació.

Així, Inserjoves 2013 tindrà uns 33.109 beneficiaris potencials directes, dels quals un mínim de 3.607 podran accedir a un contracte de treball a través dels programes ‘Joves per l’Ocupació’ i ‘Fem Ocupació per a Joves’. A més, el Pla també inclou iniciatives únicament formatives: el ‘Programa de Suport als Joves Universitaris’, el ‘Programa de Qualificació Professional Inicial’ i els programes d’intercanvis internacionals ‘Leonardo i Eurodissea’.

La xifra de joves beneficiats pel Pla Inserjoves s’incrementarà gràcies a la reserva d’un 25% de les places en la resta de programes del SOC, la qual cosa permetrà al Departament d’Empresa i Ocupació treballar perquè, a finals d’any un 50% dels joves aturats –de tots els nivells acadèmics- accedeixi a la garantia juvenil; aquest és el principi imposat per Europa, que implica que qualsevol persona entre 16 i 24 anys en situació d’atur hagi d’accedir a una oferta formativa, de pràctiques o laboral en un període màxim de 4 mesos.  Entre el programa Inserjoves i la reserva per a joves en la resta de programes, el Govern destinarà 50 milions d’euros a lluitar contra l’atur juvenil.

Model propi d’agències privades de col·locació

Catalunya no s’adherirà a l’Acord Marc amb Agències Privades de Col·locació impulsat pel Ministeri de Treball i Seguretat Social ja que aquest projecte estatal, que prioritza l’actuació dels grans operadors, no té en compte les necessitats específiques de proximitat sectorial i territorial del mercat laboral català.

Com a alternativa, i buscant aquesta adequació, la Generalitat preveu destinar 1,5 milions d’euros a posar en marxa un programa pilot pioner público-privat de col·laboració amb les agències de col·locació; una iniciativa de la qual es podrien beneficiar unes 7.500 persones de més de 30 anys i amb atur de llarga durada.   

Així, en virtut d’aquest programa, les Oficines de Treball podran derivar aturats dels perfils esmentats a les agències amb què hagin signat un conveni. Aquestes últimes, de la seva banda, rebran un màxim de 1.200 euros de subvenció per cada persona inserida de nou en el mercat laboral i que es mantingui contractada mig any després.


PROGRAMES SOC – POLÍTIQUES ACTIVES D’OCUPACIÓ 2013

Treball, formació i contractació
Conjunt de programes amb 22.637 beneficiaris potencials que compta amb una previsió pressupostària de 80.202.760 d’euros. Aquesta oferta, que permet accedir a un contracte de treball, està dirigida a persones en atur, prioritzant els joves i les persones en atur de llarga durada.

Formació ocupacional adaptada a les necessitats del mercat de treball
Amb aquest capítol, al qual el SOC preveu destinar un total de 69.649.232 euros, es preveu que unes 179.000 persones puguin beneficiar-se del conjunt d’accions de formació previstes enguany; una formació que, en tot cas, prioritza l’adaptació a les necessitats dels diferents sectors productius clau per a l’economia del país.

Orientació laboral
El SOC preveu destinar 10.908.000 euros a aquest capítol, amb l’objectiu d’impulsar una orientació laboral que facilitin tant la transició de l’àmbit formatiu al mercat laboral com la reinserció de persones en situació d’atur.

Programes de desenvolupament local
El SOC preveu destinar als diversos ‘Programes de suport al desenvolupament local’ 8.730.608 euros. Amb aquests projectes les entitats locals, en cooperació amb els actors rellevants del territori, podran planificar i executar les mesures que es vulguin posar en marxa en el marc d’un desenvolupament socioeconòmic al més integrat, equilibrat i sostenible possible.

A més, facilita el disseny d’accions específiques tant per intervenir en les persones en situació d’atur com en el teixit productiu local. Es farà especial atenció als sectors estratègics per al territori a través d’accions d’identificació de potencialitats i d’acompanyament i de suport a les empreses.

1  

Fitxers adjunts

Monogràfic en pdf

Monogràfic en pdf
PDF | 183