Una delegació formada per grups Leader de l’Aragó han visitat aquest mes de setembre el grup Leader Consorci de Desenvolupament de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Anoia per conèixer-ne les estratègies de desenvolupament territorial i els projectes més emblemàtics, amb l’objectiu d’implementar-los als seus territoris d’origen.
 
La delegació estava formada per representants dels grups Leader Adecuara, de la zona de Jaca, i CEDER Somontano i CEDESOR de les comarques del Sobrarbe i la Ribagorça.
 
Els vivers d’empresa són una eina de suport als emprenedors que es va iniciar en zones urbanes. La Conca de Barberà va iniciar el desenvolupament de vivers d’empresa especialitzats en transformació de productes locals.
 
En aquest sentit, va impulsar el projecte de Viver de Celleristes de la Conca de Barberà per donar suport a joves emprenedors que volguessin iniciar la producció i comercialització de vins amb DO Conca de Barberà. Aquesta iniciativa permet iniciar la producció a un cost baix, ja que les inversions en maquinària i instal·lacions són públiques. D’aquesta manera, per un temps limitat, poden obrir-se mercat i iniciar la seva activitat empresarial amb un risc menor. Transcorreguts uns anys, han d’abandonar les instal·lacions i seguir l’activitat per compte propi.
 
Aquesta iniciativa ha mostrat les possibilitats de desenvolupament rural i suport als emprenedors en territoris rurals, i que es pot adaptar la filosofia de viverisme a qualsevol procés de transformació de productes agraris locals.
 
En l’actualitat, s’està treballant a la Conca de Barberà en la posada en funcionament d’un viver especialitzat en l’elaboració de cava i en un altre especialitzat en la transformació de productes agraris. Aquests vivers estan acabant la fase d’inversió per posar-se en funcionament pròximament. De moment, ja s’han rebut diverses demandes d’emprenedors que s’hi volen incorporar i iniciar la seva activitat.
 
El Departament d’Agricultura va apostar des de bon començament per aquest model de suport als emprenedors en el medi rural, i, a través del programa Leader, aquests projectes s’han pogut desenvolupar amb més intensitat.
 
Ara mateix, el Viver de Celleristes acull 9 empreses que elaboren i comercialitzen vins del territori amb una capacitat d’aproximadament 100.000 botelles. Dues empreses ja han abandonat les instal·lacions i han invertit per crear el celler propi.
 
La visita del grups d’aragonesos ha suposat un intercanvi d’informació per al desenvolupament de vivers propis en els seus territoris, sobretot en l’àmbit agroalimentari. Aquest intercanvi d’informació pot culminar en una col·laboració futura per impulsar i activar projectes comuns de formació i gestió dels vivers d’empresa i donar suport als emprenedors rurals.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.