Els municipis de Tarragona celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

query_builder   20 setembre 2013 13:00

event_note Nota de premsa

Els municipis de Tarragona celebren la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

* Enguany se celebrarà del diumenge 22 fins al 29 de setembre, amb la participació de 28 municipis i 11 entitats tarragonines amb 95 activitats lúdiques organitzades sota el lema Aire net – Fes el pas!
 
* Es consolida el concurs fotogràfic de participació ciutadana Apunta’t al Clic Mob! a través de la xarxa social Instagram
Des del proper diumenge 22 fins al 29 de setembre, Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que, sota el lema “Aire net – Fes el pas! ”, cerca noves formes de mobilitat i alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible. A Tarragona, durant aquesta setmana, 28 municipis, i 11 entitats faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
 
L’ATM del Camp de Tarragona juntament amb les 39 entitats adherides a la setmana, entre les quals hi ha ajuntaments i entitats de l’àmbit de la mobilitat, han preparat 95 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits, al temps que han implantat 169 noves mesures de caràcter permanent orientades a aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
 
Al Tarragona la implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça. L’any 2012 les entitats adherides van ser 27 i les activitats dutes a terme, 80. L’any 2011 van ser 17 els municipis adherits i les activitats dutes a terme, 40. El nombre d’adhesions i el nombre d’activitats organitzades respecte a l’edició 2012 de la Setmana comporten una valoració positiva de la participació d’ajuntaments i entitats, superant un any més la participació de l’edició anterior.
 
Els objectius principals de la Setmana són:
 
  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
 
 
Activitats organitzades
 
Entre tots els actes que se celebraran cal destacar la Cursa per la Mobilitat Interurbana, que organitza l’ATM juntament amb l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) per tercer any consecutiu, l'objectiu de la qual és comparar el temps, però també els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica...), que els diferents modes de transports (bus, tren, bici i vehicle privat) necessiten per a realitzar un mateix recorregut. La cursa comptarà amb diversos recorreguts comparatius, unint els municipis de Cambrils, Reus, Salou, Valls i Altafulla, i el barri de Sant Pere i Sant Pau, amb el centre de la ciutat de Tarragona.
 
Respecte a l’any anterior, en aquesta ocasió s’amplien les rutes ofertes per tal de fer arribar la cursa també als municipis de la Canonja i el Vendrell, entre d’altres.
 
Altres activitats destacades en matèria de transport públic són la jornada de bus urbà gratuït de Tarragona, que el 23 de setembre, coincidint amb el dia de Santa Tecla, patrona de la ciutat, oferirà la possibilitat de viatjar gratis als busos urbans de l’EMT de Tarragona, o la promoció que fa l’ATM consistent en què durant tota la setmana de la mobilitat, des dels centres d’atenció al client de l’ATM es regalarà targetes sense contacte recarregables commemoratives de la SMSS als nous clients que carreguin per primer cop la targeta.
 
 
Cal destacar també les pedalades i caminades. Hi ha mes d’una vintena d’activitats relacionades amb la bicicleta, organitzades la majoria, entre els dos últims caps de setmana de setembre. I pel que fa a les caminades, hi ha prop d’una vintena d’activitats de caminar repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania, així com diversos cursos de conducció segura i eficient com ara els programats a Tarragona, Salou i el Vendrell.
 
D’altra banda, es consolida, el concurs fotogràfic de participació ciutadana ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2013. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya. Les fotografies que, a més, incloguin les etiquetes georeferenciades: #Mobilitat2013_ATMTarragona podran optar a guanyar un abonament personal de transport per tot l'any 2014.
 
Més informació sobre la Setmana de la Mobilitat Sostenible, i una agenda amb les activitats al web de l’ATM http://www.atmcamptarragona.cat/SMSS/2013/ i a les xarxes socials de l’ATM. A Twitter amb el #mobilitat2013. Per poder consultar totes les activitats de Catalunya podeu visitar el canal de mobilitat: www.mobilitat.net.

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació
JPG | 1858

Fotografia de la presentació

Fotografia de la presentació
JPG | 484