Creix en un 20% a Lleida la participació a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

query_builder   20 setembre 2013 12:41

event_note Nota de premsa

Creix en un 20% a Lleida la participació a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

  • El Comitè executiu de l’ATM, reunit avui, ha fet balanç de la participació dels municipis lleidatans en la celebració d’una nova edició de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que tindrà lloc des d’aquest dissabte 21 fins al 29 de setembre, sota el lema Aire Net. Fes el pas!
  • La xifra d’entitats participants creix un 20% respecte l’edició de 2012 i s’assoleix el màxim històric amb 83 entitats adherides a la província de Lleida
  • D’altra banda, avui s’ha constituït el Consell Territorial de la Mobilitat de l’Àrea de Lleida i s’ha celebrat la primera sessió per donar el tret de sortida a la Setmana de la Mobilitat lleidatana
 
 
 
Des d’aquest dissabte dia 21 i fins al 29 de setembre, Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que, sota el lema “Aire Net. Fes el pas!” cerca noves formes de mobilitat i alleugerir el domini absolut del cotxe particular en favor d’un transport més sostenible.
 
A l’Àrea de Lleida, durant aquesta setmana, 56 municipis, 9 consells comarcals i 18 entitats faran nombroses activitats amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació social sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.
 
L’ATM de l’Àrea de Lleida juntament amb les 83 entitats adherides a la Setmana, entre les quals hi ha ajuntaments, consells comarcals, empreses operadores i altres entitats, ha preparat més de 140 activitats lúdiques que es duran a terme al llarg d’aquesta setmana, a cadascun dels municipis adherits, moltes d’elles amb caràcter permanent per aconseguir una mobilitat més sostenible i segura.
 
A l’Àrea de Lleida la implicació dels municipis en la setmana de la mobilitat ha assolit enguany el seu rècord històric de participació, amb un increment del 20% en el nombre d’adhesions respecte l’edició anterior. L’any 2011, les entitats adherides van ser 69, l’any 2011, 60 i l’any 2010, 9. 
 
 
Els objectius principals de la Setmana són:
 
  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús irracional del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física. Agafar el transport públic col·lectiu per anar a la feina, moure’s en bicicleta per la ciutat o caminar per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot jugar un paper molt important en la salut.
Activitats organitzades
 
Entre tots els actes que se celebraran destaca la Cursa per la Mobilitat Escolar, que organitzen per segon any consecutiu l’ATM, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i l’Agenda 21 de l’Ajuntament de Lleida. L’objectiu és comparar el temps però també els costos ambientals i socials (accidents, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica...) que els diferents modes de transports (bus, tren, bici i vehicle privat) necessiten per realitzar un mateix recorregut.
 
Cal destacar també les pedalades i caminades. Es faran un total de 39 pedalades organitzades la majoria entre els dos últims caps de setmana de setembre i el primer d'octubre. I pel que fa a les caminades, n’hi haurà un total de 62 repartides segons la seva temàtica en caminades saludables, verdes i culturals. També s’organitzaran tallers, demostracions de conducció eficient i jornades educatives i de sensibilització de la ciutadania.
 
Enguany, la ciutadania també podrà participar en el concurs fotogràfic ‘Apunta’t al Clic Mob!’ a través de la xarxa social Instagram. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2013. Totes les fotografies presentades al concurs podran optar a un dels tres premis generals de l’àmbit de Catalunya i aquelles que, a més, incloguin l’etiqueta georeferenciada #Mobilitat2013_ATMlleida optaran a un abonament personal de transport per tot l'any 2014 que ofereix l’ATM.
 
L’ATM ha creat l’agenda d’activitats de la Setmana de la Mobilitat, en la qual ha incorporat totes les activitats que es duran a terme als diferents municipis adherits a l’àrea de Lleida. L’agenda, basada en un Google Calendar, es pot consultar des del web de l’ATM http://www.atmlleida.cat/agendamobilitat2013/ .
 
 
Primer Consell Territorial de la Mobilitat de l’Àrea de Lleida
 
L’ATM ha constituït avui el Consell Territorial de la Mobilitat (CTM) coincidint amb l’inici de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. El CTM és un òrgan de consulta i participació cívica i social en el funcionament del sistema de transport públic de viatgers i de la mobilitat, en l’àmbit competencial de l’ATM.
 
La creació d’aquest nou òrgan sorgeix de l’adaptació de les funcions de l'ATM com a Autoritat Territorial de Mobilitat, previstes en la Llei de Mobilitat 9/2003 de 13 de juny, que requereix una nova configuració dels seus òrgans de govern adaptat al conjunt del territori integrat.
 
El CTM, està presidit per Marta Camps, regidora d'Urbanisme, Mobilitat, Via Pública i Concessions; i l’integra representants de cadascuna de les administracions consorciades, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, representants de les organitzacions empresarials, el sindicats i les associacions de consumidors i usuaris més representatives de l’àmbit del Consorci, així com de representants d’associacions o col·lectius d’especial rellevància en el transport públic i la mobilitat.
 
L’ATM de Lleida avança així en el desplegament i compliment dels seus estatuts aprovats per acord de Govern 155/2011, de 13 de desembre del 2011.
 
 
20 de setembre de 2013
 
 
 
Activitats amb atenció als mitjans:
 
- 25 de setembre à Cursa interurbana de transports (11.00 hores a Blondel  davant del Montepio a Lleida)
 
- 27 de setembre à Lliurament dels premis de la 2a edició del concurs escolar “Parada Literària” (10 hores al claustre de la Biblioteca Pública de Lleida)
 
- 2 d’octubre à Cursa de mobilitat escolar (10.30 hores a la Pl. Sant Joan de Lleida)
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 176