Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg d'aquesta tarda en varis serveis de rescats de muntanya

query_builder   22 setembre 2013 19:01

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg d'aquesta tarda en varis serveis de rescats de muntanya

Aquesta tarda, els Bombers de la Generalitat han treballat en varis rescats de muntanya que s’han produït alguns d’ells de forma simultània. Entre els més destacats:
 
A les 12.28 hores, els Bombers de la Generalitat han realitzat el rescat d’un home de 21 anys que ha patit una lesió al turmell al coll de Terrers a prop de Comabona, al municipi de Gisclareny (Berguedà). Al lloc de l’accident s’han desplaçat efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) amb l’helicòpter i han evacuat el ferit a l’hospital Sant Bernabé de Berga.
 
D’altra banda, a les 13.55 hores, s’ha rebut un altre avís d’un excursionista ferit al turmell a la Vall de Sant Miquel del Fai de Bigues i Riells (Vallès Oriental). En aquest cas, s’han activat també membres del GRAE i del GEM amb l’helicòpter i el suport de dos vehicles terrestres. Un cop han pogut rescatar el ferit, que es trobava en un lloc inaccessible, l’han portat fins a l’ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que l’ha evacuat a l’hospital de Granollers.
 
Poc després, a les 14.20 hores els Bombers han atès un altre avís de rescat de muntanya a la Vall de Boí (Alta Ribagorça). Es tracta d’un home que ferit menys greu ha patit contusions fortes a la cama i a les costelles. Els efectius del GRAE, amb el suport de l’helicòpter, l’han rescatat i evacuat fins al pàrquing de la pressa de cavallers on l’esperava l’ambulància del SEM per traslladar-lo a l’hospital de Vielha.
 
Més tard, a les 16.06 hores, efectius del GRAE i del GEM amb l’helicòpter i el suport d’un dotació terrestre dels Bombers s’han desplaçat a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) per realitzar el rescat d’una dona que, mentre feia una ruta pel Coll de l’Era, tenia problemes físics. La dona, de 46 anys, ha estat evacuada a l’hospital Taulí de Sabadell.
 
Paral·lelament, a les 16.45 hores, els Bombers han rebut l’avís d’un altre accident de muntanya a Monistrol de Montserrat (Bages). En aquest cas, una dona de 50 anys ha patit una lesió al turmell mentre feia una ruta pel camí de les aigües. En el rescat, han intervingut els Bombers amb una dotació terrestre i un helicòpter amb membres del GRAE i GEM. L’accidentada ha estat evacuada a l’hospital Taulí de Sabadell amb l’ambulància del SEM.
 
Finalment, a les 18.16 hores, els Bombers del GRAE amb l’helicòpter s’han desplaçat a la Vall de Boí per a rescatar una dona que ha patit una lesió al genoll a la zona del barranc Coma les Bienes.
 
Davant d’aquest tipus de serveis, els Bombers de la Generalitat us recordem tot un seguit de consells de seguretat (www.gencat.cat/seguretatmuntanya):
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
 
Cerdanyola del Vallès, 22 de setembre de 2013
19.00 hores