- El conseller de Justícia ha posat en relleu, en l’acte de celebració de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries, que “el camí és el correcte i hem de continuar apostant per desenvolupar aquestes competències, colze a colze, veient sempre el rostre humà dels interns i els penats”
- En l’acte de celebració de la patrona de les institucions penitenciàries s’han lliurat una seixantena de distincions que reconeixen la tasca de persones i col·lectius en els àmbits de la justícia juvenil, l’execució penal a la comunitat, la mediació i l’atenció a les víctimes
El Departament de Justícia ha reconegut avui la tasca de professionals, entitats, associacions, institucions i empreses que al llarg del darrer any han destacat per la seva eficàcia i la seva implicació tant amb els serveis penitenciaris com amb la resta del sistema d’execució penal de Catalunya.
Les distincions s’han atorgat coincidint amb la celebració de la Mercè, patrona de les institucions penitenciàries, en un acte que ha estat presidit pel conseller de Justícia, Germà Gordó, i on una seixantena de professionals, voluntaris i col·lectius han estat distingits per la seva aportació al sistema d’execució penal català.
Gordó ha posat en relleu que “la tasca dels nostres professionals és molt important perquè són els que fan possible tenir un model d’èxit que aposta pel tracte humà, proper i integral”. I ha afegit que, després d’haver vist de primera mà tots els equipaments penitenciaris de Catalunya, ha pogut constatar que la feina que realitzen aquests professionals, dia a dia, fa possible el model de referència internacional propi català. “A vegades aquesta feina, aquest treball, no està prou ben valorat, i per això és tan important l’acte d’avui”, ha reblat el conseller.
“He pogut conèixer la gran tasca que desenvolupen els professionals dels serveis penitenciaris i de l’execució penal, i alhora també he pogut detectar algunes mancances”, ha explicat Gordó. En aquest sentit, el conseller de Justícia ha mostrat la seva ferma voluntat de “fer més amb menys” perquè “el camí és el correcte i hem de continuar apostant per desenvolupar aquestes competències, colze a colze, veient sempre el rostre humà dels interns i els penats”, per fer de la societat catalana una societat civilitzada i més segura.
El conseller Gordó ha recordat el seu compromís de portar al Parlament el nou Pla director d’equipaments penitenciaris 2013-2020, que ha definit com “una proposta oberta al diàleg” i com una eina “per posar fi a algunes de les mancances que hem detectat”.
Així mateix, el conseller de Justícia ha posat de manifest que “és i ha estat el nord de tots els governs de la Generalitat”, vetllar per una política en l’àmbit penitenciari que tingués present el rostre humà de totes les persones privades de llibertat. “I aquesta política ha estat regida per la feina de tots els professionals dels serveis penitenciaris de Catalunya”, ha asseverat Germà Gordó.
Finalment, el titular de Justícia ha insistit a agrair la feina de professionals i entitats perquè “ens ajudeu a fer aquesta tasca noble i exitosa”.
Distincions als professionals de l’àmbit penitenciari
L’acte, celebrat aquesta tarda a la sala d’actes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), s’ha iniciat amb les distincions als professionals de l’àmbit penitenciari per mèrits extraordinaris. En la majoria dels casos, els condecorats han contribuït amb les seves actuacions a evitar incidents als equipaments penitenciaris catalans i n'han preservat la seguretat. Tot seguit, s’ha lliurat una distinció a títol pòstum en reconeixement a la professionalitat, dedicació, implicació i compromís amb els serveis d’execució penal.
El Departament també ha reconegut la tasca d’una quarantena de professionals de l’àmbit de l’execució penal per la seva trajectòria marcada per la dedicació, implicació i eficàcia personal i professional.
Així mateix, enguany s’ha volgut agrair, a més a més, el suport de professionals, comandaments i unitats dels diferents cossos policials: Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil, per la seva col·laboració amb els serveis d’execució penal de Catalunya.
Finalment, també s’ha reconegut la tasca, a títol individual i col·lectiu, de voluntaris i entitats del tercer sector, per la seva dedicació, compromís, eficàcia i eficiència en la col·laboració voluntària amb el sistema d’execució penal català. Concretament, a títol individual, han estat distingits tres voluntaris de les entitats Federació Catalana de Boxer Amateur, del Secretariat de la Pastoral Penitenciària i de l’Associació Alba Maresme. A més, en aquesta categoria també s’ha reconegut la tasca de la directora de l’Associació per a la Promoció de la Convivència i la Igualtat (APCI). A títol col·lectiu, s’ha reconegut la feina del grup DINCAT (Discapacitat Intel·lectual a Catalunya), de la Fundació Bayt Al-Thaqafa, la Fundació Social Filles de la Caritat i la Fundació Autònoma Solidària.
2