Trueta

El Govern atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a set persones i tres entitats

query_builder   25 setembre 2013 15:42

event_note Nota de premsa

El Govern atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari a set persones i tres entitats

•    La finalitat d’aquests guardons és distingir les persones i entitats que han contribuït a la millora de la sanitat de forma significativa

•    L’acte de lliurament de les medalles tindrà lloc el 2 d’octubre al Palau de la Generalitat

El Govern ha aprovat el decret que atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2013. Els guardons seran lliurats el proper 2 d’octubre al Palau de la Generalitat a set personalitats del món sanitari i tres entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat.

Aquestes distincions van ser creades pel Govern l’any 1997, coincidint amb el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.

Els guardonats amb la medalla Josep Trueta són: l’especialista en medicina de l’esport Miquel Albanell i Pemán; el farmacèutic Miquel Almansa i Calzado; la diplomada en infermeria Margarita Coll i Falgas; el metge especialista en medicina preventiva i salut pública Albert J. Jovell i Fernández; el pediatra Gonçal Roch i Soler; l’especialista en oncologia Rafael Rosell i Costa; i l’especialista en hematologia Josep Ma. Vilà i Cortasa.

Alhora, s’ha atorgat la placa Josep Trueta a l’Associació Osona contra el càncer, la Fundació Barraquer i la companyia Grifols S.A.

Les persones guardonades són les següents:

•    Miquel Albanell i Pemán: Llicenciat en medicina i cirurgia, especialista en medicina de l’esport i destacat jugador professional de bàsquet fins a l’any 1974. És una de les persones més importants i influents en la història dels serveis mèdics del FC Barcelona, en els quals ha treballat des de l’any 1972, col•laborant estretament amb els diversos directors d’aquests serveis. L’any 1989 va fundar l’Associació espanyola de Metges de Bàsquet, d’àmbit estatal, destinada a impulsar la formació continuada en temes de salut en l’àmbit del bàsquet i en va ser el president durant els primers set anys.

•    Miquel Almansa i Calzado: Llicenciat en farmàcia per la Universitat de Barcelona (1953). Ha exercit com a farmacèutic de l’oficina de farmàcia de Bossòst des de 1953 fins a la seva jubilació l’any 1990. Com a inspector farmacèutic municipal i farmacèutic titular es desplaçava en companyia del metge per la vall i feia les anàlisis pràcticament "in situ". Per això les persones del poble i del partit farmacèutic el veien com el "farmacèutic de capçalera". Es podria pensar en ell com un vincle d’unió entre la Farmàcia del segle XX i la del segle XXI, ja que ha estat testimoni dels importants canvis que aquesta ha patit en el transcurs dels anys.

•    Margarita Coll i Falgas: Diplomada en infermeria, va formar part del col•lectiu de professionals de l’Institut Català de la Salut des de l’any 1966 fins l’any 2010. en què es va jubilar. Durant la seva vida professional va treballar al servei de l’atenció primària a Barcelona, prestant assistència sanitària, prevenció i promoció de la salut de la població usuària. La seva implicació professional, de compromís actiu amb la població i amb la institució, la va portar a ocupar llocs de treball de direcció com a cap d’infermeria a la Direcció d’Atenció Primària de Barcelona, i posteriorment, l’any 2001 com a coordinadora de programes d’infermeria en l’àmbit del centre corporatiu de l’Institut Català de la Salut, càrrec que va ocupar des de l’any 2001 fins al 2005. Posteriorment, va realitzar funcions en el Programa de Salut i Escola de la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut. Va compatibilitzar la seva tasca assistencial amb la docent al Departament d’infermeria en salut pública, salut mental i salut maternoinfantil de la Universitat de Barcelona.

•    Albert J. Jovell i Fernández: Llicenciat en medicina i cirurgia  per la Universitat de Barcelona i doctor en medicina i cirurgia. Llicenciat en sociologia i ciències polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en salut pública per la Universitat de Harvard i en sociologia per la Universitat de Barcelona. Metge especialista en medicina preventiva i salut pública, actualment és director de l’Institut de Salut Pública de la Universitat Internacional de Catalunya, professor i membre del consell de govern a la Universitat Internacional de Catalunya, president del Fòrum Espanyol de Pacients, del Fòrum Català de Pacients i de l’Associació de Pacients de Tumors Rars d’Espanya.

•    Gonçal Roch i Soler:  Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona (1953), metge especialista en pediatria i metge d’empresa. L’any 1954 comença a exercir de pediatre a Girona i l’any 1957, com a especialista en medicina del treball. L’any 1958 és nomenat pediatre del sistema públic de salut, tasca en la qual excel•leix  fins a la seva jubilació l’any 2000. Va exercir de president delegat per les comarques gironines de la Societat Catalana de Pediatria de l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, i ha estat metge de l’Hospital Militar de Girona.

•    Rafael Rosell i Costa: Llicenciat en medicina i especialista en oncologia (1982), és el cap de servei de l’Institut Català d’Oncologia a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Ha estat reconegut com a especialista a nivell mundial en càncer de pulmó i ha organitzat bona part dels més importants seminaris i conferències arreu del món. Especial atenció mereix el camp de l’oncologia traslacional del càncer de pulmó de cèl•lula gran. Tanmateix, és autor de més de 500 articles científics en revistes de reconegut prestigi, com el New England Journal Medicine, el Clinical Cancer Research, l’Oncogene, The Lancet Oncology, el Journal of Clincial Oncology i moltes altres. També ha estat distingit amb diversos premis atorgats en reconeixement a la seva extensa trajectòria científica i és editor internacional de la revista Clinical Lung Cancer.

•    Josep Ma. Vilà i Cortasa: Llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en hematologia al Brooklyn Jewish Hospital de Nova York i al Mount Sinai Hospital. Té una llarga trajectòria de gestió a Catalunya: durant més de vint anys ha estat cap del servei d’hematologia i hemoteràpia de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, on va ser director mèdic entre els anys 1980 i 1984. Ha estat vocal de la Societat Catalana d’Hematologia i president de l’agrupació de Girona de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques.  Ha estat una persona clau en la creació del centre de l’Institut Català d’Oncologia a Girona, el qual va dirigir fins a l’any 2009, quan en va ser nomenat president i conseller delegat. Actualment n’és el president honorífic, després de jubilar-se com a metge l’any 2011.

Les plaques es lliuraran a les entitats següents:

•    Associació Osona contra el càncer:  L’Associació Osona contra el càncer va ser fundada l’abril de l’any 1998, a Osona, amb la finalitat d’atendre els malalts de càncer i els seus familiars. Les seves activitats fonamentals són les ajudes a malalts i familiars, la dotació d'utillatge sanitari amb funció assistencial i de prevenció del càncer, el foment de la investigació oncològica, el patrocini de la formació sanitària en càncer, l’educació sanitària sobre el càncer, el mecenatge de programes de prevenció del càncer i la promoció de la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer. Actualment presidida per la Sra. Montserrat Freixer, va ser premiada el passat dia 20 de setembre amb la medalla d’Or de la ciutat de Vic.

•    Fundació Barraquer: La Fundació Barraquer és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu facilitar assistència oftalmològica a les poblacions sense accés a cures sanitàries, per contribuir a millorar la seva salut visual. Aquesta iniciativa altruista, impulsada pel professor Joaquim Barraquer, la Dra. Elena Barraquer i el Dr. Rafael Barraquer, neix com a continuació i actualització de l'Obra Social del Dispensari Barraquer, creat pel seu avi l’any 1941. Les expedicions assistencials impulsades se centren principalment a combatre la cataracta, causa principal de ceguesa als països en vies de desenvolupament, i a proporcionar ulleres a nens que sense aquestes no aconseguirien escolaritzar-se. També ofereix beques de formació a personal qualificat d'aquests països, que gràcies als coneixements adquirits podran estendre la tasca de la Fundació a les seves pròpies zones d'origen. Cal destacar també el seu suport a la investigació, la docència i tot allò que pugui contribuir al desenvolupament de l'oftalmologia.

•    Grifols, SA: La missió de les prop de 12.000 persones que formen part de Grifols en 25 països d’arreu del món és contribuir a la millora de la salut i el benestar de les persones mitjançant la investigació, el desenvolupament, la fabricació i la comercialització de medicaments biològics derivats del plasma, la tecnologia per al diagnòstic clínic i les especialitats farmacèutiques d’ús hospitalari. Grifols és una de les principals companyies en la producció de derivats del plasma i és líder mundial en capacitat d’obtenció de plasma, ja que disposa de la xarxa més extensa de centres de donació als Estats Units. En diagnòstic clínic, Grifols desenvolupa instrumentació i reactius en tres especialitats: medicina transfusional, immunologia i hemostàsia. És un dels principals proveïdors de sistemes diagnòstics per a la seguretat transfusional. La col•laboració de Grifols amb la farmàcia hospitalària és part de la seva història. Per tal que el pacient rebi una atenció sanitària de qualitat, Grifols automatitza els processos logístics de l’hospital amb tecnologies de control i dispensació de medicaments i equips de gestió d’emmagatzematge de productes sanitaris. A més a més, subministra solucions parenterals per a la teràpia intravenosa i especialitats de nutrició clínica.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined