Monogràfic
El president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir el primer debat de política general al Parlament d’aquesta legislatura amb un discurs on va constatar que “després d’un recorregut de tres segles, les urnes són la solució, no són el problema, com alguns ens volen fer veure”. Si una majoria del poble català desitja canviar l’estatus polític, en forma d’Estat, és perquè vol seguir tenint país i, sobretot, el vol molt millor”, va afegir.
 
Durant la seva intervenció, de quasi dues i hores i més de seixanta pàgines, el cap de l’Executiu va articular un discurs al voltant de 4 eixos. En primer lloc, el procés polític que ha portat Catalunya fins la Via Catalana celebrada la darrera Diada Nacional de Catalunya. En aquest aspecte, el president de la Generalitat va destacar el paper de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l’Estatut com a desencadenant d’aquest procés. “El famós ‘encaix’ de Catalunya a l’Estat solament és possible si Catalunya renuncia al seu projecte col·lectiu, si renuncia a ser un subjecte polític”, va afirmar.
 
Un altre eix sobre el que va pivotar el discurs del president és la situació i les perspectives de les finances de la Generalitat, on va subratllar que “no podem gastar ni un euro més que el 2013, però tampoc gastarem menys”. El president també va aprofitar per destacar que si el Govern central assignés a Catalunya per al 2014 “el dèficit que ens toca en justícia, és a dir, un terç del que la UE preveu per a Espanya, la Generalitat podria complir perfectament el dèficit assignat”.
 
La situació econòmica i l’estat del benestar són el tercer eix del discurs del president Mas al Debat de Política General, on el cap de l’executiu va repassar els aspectes que han començat a millorar com l’acció exterior, les exportacions o el turisme. Tot i que no va deixar de posar l’accent en els aspectes en que cal millorar com l’atenció de les persones en risc de pobresa o la lluita contra l’atur de llarga durada.
 
La restitució de la confiança entre les institucions i la ciutadania és també un dels principals eixos del discurs del president. En matèria de regeneració democràtica,  Mas es va assegurar que “la confiança és un valor que triga molt a guanyar-se i en canvi es pot malmetre ràpidament. Per això, caldrà que regenerem el nostre sistema democràtic des de dins en tot allò que faci falta”. El president també va fer referència a les 51 mesures proposades després de les dues cimeres celebrades el passat mes de febrer amb tots els òrgans de control institucional del país.
 

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 314