La Generalitat de Catalunya,  la Diputació de Barcelona  i  el Col·legi d’Advocats de Barcelona actuen de manera coordinada per evitar desnonaments
Foto obertura SIDH Castelldefels
El diputat d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha presentat aquest matí, a Castelldefels, el nou Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH), que la Diputació ha posat en marxa en aquest municipi, al costat de l’alcalde de la població, Manuel Reyes, el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt,  i la diputada del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Carme Adell.
El SIDH començarà a funcionar demà a Castelldefels. Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració del Col·legi d'Advocats de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per fer front als deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
Ofideute, que és un servei que ofereix l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat, es va crear l'any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l'àmbit de l'habitatge i evitar l'exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.
El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb els que comptaven les dues administracions. Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.
Funcionament del SIDH
En el cas de Castelldefels, el SIDH és de cobertura municipal i s'hi accedeix a través de l'Oficina Local d'Habitatge de l'Ajuntament, situada al passatge de les Caramelles, número 2. Les persones afectades que s'adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d'habitatge.
Les famílies que s'adrecen al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, de la Generalitat, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent.
30 punts SIDH
De moment el SIDH està en funcionament a Igualada, Berga, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i, pròximament, ho estarà a Castelldefels. Però quan acabi de desplegar-se comptarà amb 30 punts dins de la geografia barcelonina, amb una distribució comarcal: Anoia (Igualada), Bages (Manresa), Baix Llobregat (Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Viladecans), Barcelonès (Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet), Berguedà (Berga), Garraf (Vilanova i la Geltrú), Maresme (Arenys de Mar, Mataró, Premià de Mar i Pineda de Mar), Osona (Vic), Vallès Occidental (Montcada i Reixac, Sabadell, Sant Cugat del Vallès i Terrassa) i Vallès Oriental (Granollers,  Mollet del Vallès i Sant Celoni).
A l'Anoia, on el SIDH es va implantar el novembre de 2012, dóna cobertura a 32 municipis, s'hi han entrevistat 145 famílies ; al Berguedà, implantat l'abril del 2013, el SIDH dóna cobertura a 31 municipis i s'hi han entrevistat 17 famílies; al Garraf, implantat també a l'abril, el servei dóna cobertura a 6 municipis, s'hi han entrevistat 92 famílies; i a l’Alt Penedès, implantat el juliol, el servei dóna cobertura a 27 municipis, s’hi han entrevistat 54 famílies .
Antecedents del SIDH
Davant de l'alt nombre d'execucions hipotecàries iniciades i de desnonaments, així com d'altres necessitats socials, la Diputació de Barcelona va crear l'any 2009 el Servei Supramunicipal d'Orientació Jurídica (SOJ) per a persones usuàries de serveis socials, que ofereix un suport jurídic especialitzat a casos relacionats amb habitatge i la família. El 33% de les consultes rebudes pel SOJ han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament. Des del SOJ, a més d'assessorar, s'ha facilitat la tramitació de la justícia gratuïta. El gran volum d'aquest tipus de consultes va portar a pensar en l'oportunitat de crear un servei professional especialitzat en intermediació en deutes de l'habitatge. És el SIDH, el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge. 

2  

Fitxers adjunts

Foto obertura SIDH Castelldefels

Foto obertura SIDH Castelldefels
JPG | 234

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 67